Отдаваме почит на Гоце Делчев

Общество

04-02-2013, 12:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Навършват се 141 години от рождението на революционера

Днес се навършват 141 години от рождението на Гоце Делчев - един от основателите и идеолозите на Вътрешната Македоно-одринска революционна организация.

Делчев е сред най-значимите български революционери, почитан като национален герой в България и в Република Македония.

Роден e в Кукуш (днешен Килкис, Гърция) през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

Учи във Военното училище в София от 1891 година. Включва се в борбата за освобождаването на Македония, като за изграждането на революционна организация използва вече създадената образователна мрежа на Българската екзархия.

През 1902 година когато организацията, вече Тайна македоно-одринска революционна организация, се готви за въстание, Гоце Делчев е на мнение, че тя не е готова за него. Въстанието е отложено за 1903 г. по негово искане, подкрепено от Даме Груев и други революционери.

През май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попадна в обкръжение в село Баница край град Сяр (днес Серес, Гърция). Османска военна част блокира селото през нощта на 3 срещу 4 май. Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. Революционерът е убит при последвалото сражение.