Белодробна болница спуска кепенци

Клиниката натрупала близо 4 милиона лева дългове

Белодробна болница „Кудоглу" ще затвори официално на 31 март. Нейната дейност и медицинския персонал ще бъдат прехвърлени към УМБАЛ „Свети Георги". Това заяви ресорният зам.-кмет Розалин Петков.

Окончателното решение ще бъде взето на сесията на Общинския съвет на 14 февруари. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено и от здравния министър. До Десислава Атанасова вече е изпратено специално писмо по случая, поясни Петков.

Белодробна болница има близо 4 милиона лева дългове, които Община Пловдив ще разплаща разсрочено през следващите години. Отделно 150 000 лева са заделени за финансиране на болницата до края на март. 20 хиляди от тях ще бъдат похарчени за закупуване на нова апаратура, която да се инсталира в УМБАЛ.

В „Кудоглу" ще бъде назначен ликвидатор, докато бъдат изплатени всички дългове на лечебното заведение. Това ще отнеме около 2-3 години, през които ще бъдат издаден и нотариален акт за собственост на Община Пловдив. След като дълговете бъдат изплатени, ще се вземе решение за по-наташната съдба на имота, поясни кмета Иван Тотев.