Дъвчиш дъвка, ставаш по-умен

Животът

04-02-2013, 19:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дъвката е полезна за мозъка, показва ново изследване

Дъвченето на дъвка, което досега се считаше за неприличен навик, в действителност е полезно за мозъка.

Ново изследване установи, че дъвченето подобрява мисленето и бдителността, а реакциите на хората с дъвка в уста са 10 пъти по-бързи от тези, които не дъвчат дъвка. Според учените дъвченето на дъвка води до временно подобряване на притока на кръв към мозъка. Друга теория е, че то помага за производството на по-големи количества инсулин, което стимулира области в мозъка, свързани с паметта и бдителността.

Две групи доброволци - едните, дъвчещи дъвка, а другите не, били помолени да преминат през поредица от изследвания. Дъвката нямала никакъв аромат, за да се предотврати разсейването. Мозъците на участниците в изследването били сканирани, за да се установи кои области са активни.

При едно от 30-минутните изследвания, което трябвало да установи бдителността и времето за реакция, доброволците били помолени да натискат бутон с левия или десния си палец по посока на стрелка на екрана.

Мъжете и жените, които дъвчели дъвка, се нуждаели от 493 милисекунди за реакция спрямо 545 милисекунди за участниците без дъвка. Изследванията установили и по-висока дейност в областите на мозъка, отговарящи за движението и вниманието. Проучването било осъществено от Националния институт по радиологични науки в Япония и е публикувано в научното сп. Brain and Cognition.