Край на заложническата драма в САЩ. Похитителят – убит

Свят

05-02-2013, 07:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

6 дни продължава заложническата драма в Алабама

Спецчасти освободиха от плен 5-годишния Итън

Заложническата драма в южния американски щат Алабама, която прикова вниманието на цялата страна през последните дни, приключи.

Похитителят, който държеше малко момче в бункер в град Мидланд сити, е мъртъв, а детето - невредимо, съобщи Ройтерс.

Представител на ФБР съобщи на пресконференция, че преговорите, водени от една седмица с 65-годишния Джими Лий Дайкс, взели лош обрат.

Ветеранът от Виетнам и пенсиониран шофьор на камион, бил забелязан с огнестрелно оръжие в ръка, и агентите на ФБР решили, че има непосредствена опасност за живота на 5-годишния Итън, и щурмували бункера.

Не бе съобщено обаче при какви обстоятелства е намерил смъртта си Дайкс, дали е бил застрелян или се е самоубил.

Преди седмица похитителят се качи на училищен автобус, който връщал деца по домовете им, и уби с пистолет шофьора, който се опита да му попречи да похити и останалите деца в превозното средство.

Геройската саможертва на мъжа на име Чарлз Албърт Поулънд позволи на всички около 20 деца в автобуса без Итън да избягат през задната врата на превозното средство.

След това похитителят откара автобуса до своя имот и слезе с детето в бункер на един метър под земята. Властите преговаряха с мъжа през 30-метрова пластмасова вентилационна тръба.
Дайкс нямал роднинска връзка с момчето.

Драмата в Алабама се разигра на фона на острото безпокойство в Съединените щати за свързаното с огнестрелни оръжия насилие и за сигурността в училищата след убийството на 26 души, сред които 20 деца, от неуравновесен младеж в начално училище в щата Кънектикът.

Президентът Барак Обама призова вчера за пореден път Конгреса поне да гласува предложението за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия.