Направиха паметник на Руфинка от песента

Животът

05-02-2013, 08:26

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Девойката от родопската песен била толкова красива, че три дни не я погребвали от мъка

Половин тон паметник увековечава Руфинка от легендарната родопска песен. Плочата е поставена на гроба на девойката, възпята в песента "Руфинка е болна легнала" в махала Попрелка, пише електронното издание на 24 часа. От едната страна на камъка е името на девойката от песента - Руфие Чакалова, а от другата му страна са изсечени първите два куплета. Инициативата за паметник на Руфинка е на шефа на смолянските занаятчии инж. Недко Пашамов.

Паметната плоча направил от гранит във формата на пирамида каменоделецът Атанас Арбалиев. Песента се пее много отдавна, открита е за сцената от големия родопски певец Георги Чилингиров, но стана много популярна от изпълнението на актьора Васил Михайлов, който игра Ибрям Али във филма "Краят на песента". "С паметната плоча искам да докажа, че родопските песни произлизат от самия живот. В тях не се пее за легендарни герои, а за реално съществували хора", казва Пашамов. Според разкази на възрастни хора тя е от Чакалския род и била много красива. В нея се влюбил Асан Кичуков от съседната махала Надарци, но девойката се разболява тежко и умира, но толкова била красива, че изглеждала заспала. Селото не я погребвало от мъка три дни.

Майка й засадила цвете, които местните наричат "кандилка". Красивото цвете с бели камбанки цъфти само на нейния гроб и не може да се присади другаде.

До мястото на паметника води около 3 км черен път от село Кремене. Сега Пашамов се е заел да търси пари за асфалтирането му, за да могат до него да стигат лесно туристите.