Тъмната страна на интернет

Общество

05-02-2013, 09:48

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все повече млади хора стават жертви на онлайн насилие, а компютърът обсебва живота им

Все по-разпространена, а с това и опасна е тенденцията самите млади хора да упражняват едни срещу други тормоз в интернет пространството.

В проведено общоевропейското изследване "Децата на Европейския съюз онлайн" на базата на интервюта с деца и родители в 25 държави се оказва, че за над 50% от децата между 9 и 16 години най-неприятното нещо, което им се случва онлайн, е точно тормозът от страна връстници, езикът на омразата и насилието.

Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен интернет, коментира проблема: "Понякога това са закачки и шеги, но в някои случаи става въпрос за действително злонамерени действия като кражба на чужди профили, създаване на фалшиви профили с цел дискредитиране, отмъщение."

Освен онлайн насилието, друг голям и неотложен проблем са педофилите, които търсят своите жертви чрез сърфиране в интернет. За различните възрасти опасностите са различни. Децата до 13 - 14 години са най-застрашени.

Понякога доста изобретателно се включват различни други канали за тормоз над някого, включително SMS-и, email-и, публикации на фалшиви обяви в различни сайтове, така че жертвата да бъде максимално изтормозена. Установено е, че този вид насилие тревожи най-много младите хора, защото те са станали зависими от интернет пространството.