Съветници от Родопи окончателно аут, не ходели на заседания

Мисия Пловдив

05-02-2013, 09:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Административният съд в Пловдив потвърди отстраняването им

Пловдивският административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което тя отказа да бъдат отстранени общинските съветници от Община "Роподи" Георги Цанков и Георги Костадинов от коалиция "ФОРОР". По този начин даде път двамата да бъдат освободени от задълженията им.

Това се случи, след като председателят на Общинския съвет се натъкнал на системни нарушения от страна на двамата съветници. Те  системно не се явявали на общинските сесии, като Георги Цанков не е присъствал на 18 от общо 19 заседания на постоянната комисия по общинска собственост миналата година.

По този начин се затруднява работата на Общинския съвет и трудно се събира кворум, коментира шефът на ОбС – Родопи Георги Ташев.

Той изпрати искане до Общинската избирателна комисия за предстрочно прекратяване на правомощията на двамата съветници. То обаче беше отказано с мотивите, че Георги Цанков и Георги Костадинов не са били уведомявани надлежно за заседанията.

След решението на ОИК, кметът на "Родопи" и ръководител на ПП ГЕРБ-Родопи Пламен Спасов внесе жалба до Административния съд. След проверка, разпити и събиране на доказателства, магистратите установиха, че двамата общински съветници са били уведомявани за заседанията и с неприсъствието си са спъвали работата на общината и целия общински съвет.

В решението си Административния съд в Пловдив е записал, че той не е орган, който трябва да отстрани двамата съветници, затова отменя решението на Общинската избирателна комисия, с което се отказва отказ от прекратяване на правомощията на общинските съветници Георги Цанков и Георги Костадинов и връща преписката за ново произнасяне, като този път ОИК трябва да се съобрази с решението на съда.

Двамата са отсъствали повече от 5 пъти в годината от заседанията на Общинския съвет, като единия от тях не е присъствал на три последователни сесии, поясни председателят на ОбС-Родопи Георги Ташев.

Той се надява сега Общинската избирателна комисия да освободи от длъжност хората, които не искат да работят, за да не се спъва работата на другите общинари.