Писаха на кмета 4 минус, но всеки втори не би го сменил

Мисия Пловдив

05-02-2013, 13:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

69 % от анкетираните са преценили, че Пловдив е добро място за живеене, но бързо трябва да се намерят решения за безработицата, инфраструктурата и ниските заплати

Пловдивчани са изпаднали в пълна апатия, нежелание за участие в гражданските процеси и не членуват в граждански движения. На кмета Иван Тотев пишат оценка 3, 96, но пък 59 % не биха го сменили, ако зависеше от тях. Това сочат данните от представително социологическо проучване на агенция "ЕСТАТ" в партньорство с гражданско движение "ДНЕС". Анкетирани са 400 души на възраст над 18 години. По-високите оценки за градоначалника са дали висшистите и хората с високи доходи, а по-ниско заплатените, пенсионери и безработни са останали неудовлетворени от работата му досега. Кметовете на Бургас и Пазарджик получават най-високите оценки от всички 14 общини, където е проведено проучването – съответно 5, 28 и 4, 96.

С много слабо е оценена и работата на Общинския съвет и местната администрация, които са получили съответно 3.56 и 3.49.

Въпреки, че като най-голям проблем пловдивчани отчитат икономическата обстановка, безработицата и са критични към работата на общинската администрация, едва 9 % са протестирали в последната година. „Община Пловдив е с най-ниската гражданска активност в сравнение с други големи общини. В Бургас, например, два пъти повече хора участват в граждански инициативи. Оказва се, че минимален брой пловдивчани имат и хоби, посочи социологът Гергана Томова.

В сравнение с 2010 г. около 10 % по-малко от анкетираните смятат, че община Пловдив е добро място за живеене. Местните политици представят интересите едва на 28 % от населението, докато останалите се чувстват пренебрегнати, сочи още проучването.

В електронните медии и единственият местен ежедневник с най-голям брой са информационните материали като се обръща внимание предимно на политика, икономика и социални въпроси. Работата на радиата и телевизиите не е отразена в изследването, поради техническа невъзможност за това. Основните проблеми според местната журналистика съвпадат с мнението на гражданите. Проучването е категорично, че липсват анализи.

69 % са преценили, че общината е добро място за живеене, но спешно трябва да се намерят решения за безработицата, инфраструктурата и ниските заплати.

„Пловдивският кмет е единственият, който не пожела да се срещне лично с движение ДНЕС, за да му бъдат подарени резултатите от проучването“, каза Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на неполитическата формация.