Митинг и в Несебър срещу концесията на пристанището

Животът

05-02-2013, 14:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Морска гара - голямото предизвикателство пред Бургас

С плакати жители ще застанат пред портите на Стария срещу фирмата на Цветан Василев

"Наведена глава, сабя не я сече". С това мото в края на тази седмица, на 7 февруари близо 80 жители на град Несебър се канят да излязат на протестен митинг.

Те се обявяват против отдаването на концесия на пристанището в древния град. Инициатори на мирната демонстрация са членовете на  "Сдружение на Стария Несебър". за сега протестът е планиран за 10 часа сутринта пред портите на стария Несебър.

Припомняме, че на  12 декември 2012 година на свое заседание правителството определи фирма „Видмар” ДЗЗД за концесионер на пристанищен терминал "Несебър".
В своята оферта фирмата предложи размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане да бъде в размер на 23 хил. евро без ДДС. Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 2,886 млн. лв., от които 854 хил. лв. за първите десет години.

Пристанището беше дадено на концесия, след като държавата инвестира над 2 млн. лв. в него през 2011 г. Със средствата беше направен ремонт на порта и кейовата стена. За това и исканите от държавата инвестиции в концесионната процедура не бяха много.
Същевременно обаче този порт за момента е най-големият по Южното Черноморие, където могат да акостират големи пасажерски кораби. За 2011 г. през него са минали 39 пътнически кораба, показва отчет на държавното дружество "Пристанище Бургас", към което бе до сега съоръжението в Несебър.