16 месеца условно за рускинята, пробола мъжа си в гърба

Крими

05-02-2013, 15:38

Снимка:

BurgasUtre

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Наталия Романова трябва да плати на по-малкия си син 80 хил. лв. кръвнина, реши състав на Бургаския окръжен съд

16 месеца условно наказание с 3 г. изпитателен срок е присъдата на Наталия Романова, която бе обвинена, че наръгала мъжа си Иван с кухненски нож като превишила пределите на неизбежната отбрана, докато се опитвала да се защити от неговото пиянско нападение.

Чужденката ще трябва да плати и 80 хил. лв. кръвнина на по-малкия си син, решиха окръжните магистрати.

Делото тръгна днес в Бургаския окръжен съд и завърши с присъда преди броени минути. Причината е, че обвиняемата напълно е признала вината си и процесът се разглежда по кратката процедура.

В такива случаи съдът не провежда разпити на свидетели и вещи лица, а приема данните от досъдебното производство. Освен това, ако бъде произнесена осъдителна присъда, тя ще бъде редуцирана с 1/3.

Делото трябваше да започне още тази сутрин, но желанието на съда да се срещне лично с по-големия син на обвиняемата и убития й мъж отложи процеса за ранния следобед. Още в началото на заседанието днес адв. Красимир Кацарски, който защитава Наталия, представи пред магистратите заявление от 16-годишния Никита Романов, че няма никакви претенции към майка си и не иска да бъде конституиран като граждански ищец или частен обвинител в процеса. Съдия Събчо Събев обаче не прие писменото уверение и пожела лично да разговаря с момчето, което в момента е ученик в 10-и клас на несебърското школо. В крайна сметка Романов - младши се яви в съда, за да каже лично, че няма претенции към майка си.

По-различна се оказа обаче ситуацията за брат му - 12-годишният Игор. Тъй като момчето е малолетно, то бе представлявано от т. нар. "особен представител" в лицето на адв. Веселин Миндизов. Въпреки че по-големия брат не предяви никакви претенции към майката, юристът пледира по-малкият да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец в процеса. Той поиска и 100 000 лв. обезщетение за смъртта на баща му Иван Романов.

Случката с фатален край е от 23 август м.г. Наталия и Иван били на почивка в апартамента си в Св. Влас, когато между тях избухнал поредния пиянски скандал. Двамата съпрузи не били в много топли отношения и караниците между тях били сравнително чести. 

Пред своя приятелка Наталия дори споделила, че след като се напие Иван става агресивен и й посяга. Това се случило и във фаталната вечер. Според съдебно-медицинска експертиза Иван се нахвърлил върху Наталия и успял да й нанесе няколко леки наранявания. Той обаче я нападнал с голи ръце. От своя страна Наталия се въоръжила с хладното оръжие и го ранила в гърба, където се намират жизнено важни органи, посочи наблюдаващият прокурор Красимира Каталиева в своята пледоария.

Според нея удачното наказание за Наталия е под средното, предвидено в закона, тъй като тя е с чисто съдебно минало. Затова прокурорът поиска 2 г. затвор или 1 г. и 4 месеца след редуцирането заради съкратения процес.

Напълно оправдателна присъда, преквалифициране на обвинението в неумишлено убийство или признаването на Наталия за виновна, че е превишила неизбежната отбрана, но в състояние на смущение и уплаха, при което законът предвижда обвиняемият да не бъде наказан, са вариантите, които посочи в своята заключителна пледоария защитникът на Наталия адв. Красимир Кацарски. 

Според юриста, ако съдът прецени, че тя е превишила неизбежната защита, то трябва да се приеме, че е действала в състояние на уплаха и силно смущение и да не бъде наказана, както гласи чл. 12 т. 4 от НК. За справка адв. Кацарски посочи практиката на ВКС по делото срещу ексбаретата Петко Лисичков, който уби Калоян Стоянчев - Голямата Рижа.

Юристът изтъкна, че Наталия категорично не е искала да убива мъжа си и че след случката сама е звъннала на 112. 

"Романов не е бил прегледан от лекар, а от фелдшер, ако не беше така, вероятно с една операция този фатален край щеше да бъде избегнат", изтъкна защитата.

След произнасянето на присъдата адвокатът бе категоричен, че ще обжалва както наказанието, така и гражданския иск.