Българи блокирани на гръцко пристанище

Животът

05-02-2013, 20:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хиляда нашенци чакат от дни в мизерни условия

Близо хиляда българи стоят блокирани дни наред на пристанището в Игуменица, Северозападна Гърция. Много от сънародниците ни са там от близо седмица, като всички са принудени да спят по колите си.

Истински заложници в Гърция - така описват състоянието си българите. Разказват как гръцки трактори на протестиращи фермери са блокирали пристанището в Игуменица и обратния път към България. Така пътуващите се оказали в капан и са принудени да живеят на паркинг.

Гърците от сряда вечерта са обявили стачка, спират и блокират абсолютно всички фериботи до Италия. С това ние сме блокирани тук. Разбрахме на другия ден, че границата е затворена за България, не можем да се върнем от Гърция в България и де факто ние сме принудени тук да стоим и да чакаме, да си загубим работата в чужбина, разказва пред БНТ Мария Бонева - българка, блокирана на пристанището в Игуменица.

Сънародниците ни пътуват основно за Италия, Испания и Малта. Разказаха ни, че нямат елементарни хигиенни условия. Притесняват се най-вече, че храната и парите им свършват.

Ние стоим 5 дни, нямаме баня. Тук е пълно с малки деца, има и бебета, има бременна жена. Аз не знам, не знам към кого друг да се обърна. Звънях във Външно министерство, звънях в посолството, в консулството. Никой не ми вдига телефона, за да се оплача и да си потърся човешките права като една българка, която си плаща в България данъците, обяснява още Бонева.