ДПС иска Брюксел да следи делото “Доган”

Най-доброто от печата

06-02-2013, 05:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това, което ДПС и БСП смятат да направят, е предизборен дебат на европейска сцена", заяви Андрей Ковачев

ДПС ще поиска в сряда Еврокомисията (ЕК) да наблюдава отблизо следственото дело за нападението срещу Ахмед Доган, като го включи в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, с които ЕК следи правосъдието и вътрешните работи в България. За това ще настоява евродепутатката от ДПС Филиз Хюсменова, каза самата тя пред "Труд". Досега ЕК наблюдава дела за корупция и организирана престъпност в България.

Хюсменова се очаква да се изкаже във времето на Алианса на либералите и демократите, които са инициатори на дебатите за България, насрочени за след 16 ч в Европарламента в Страсбург. Негова тема са "Върховенството на закона и свободата" в страната ни. Повод е инцидентът с Доган, но с подкрепата на социалистите и зелените либералите успяха да разширят темата. В днешните дебати ще участва представител на ЕК, но вчера не стана напълно ясно кой ще бъде той.

Същевременно говорителят на ЕК Марк Грей съобщи, че в понеделник на Съвета на ЕС е представена устно фактологична сводка за България за последните месеци. Отбелязани били областите с напредък в някои от ключовите назначения. Като пример Грей посочи новия главен прокурор.

Преди дебатите "Труд" се обърна към отделни евродепутати, докато групите им се съвещаваха за тактиката си.


"Инцидентът с Ахмед Доган е напълно неприемлив, както заяви и българското Народно събрание, смятам, че това е от компетенциите на българските служби и не бива да се използва за политическа или предизборна кампания", заяви зам.-председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер. "Правителството на ГЕРБ върна доверието на България в Европа чрез политическа воля за реформи и борба срещу организираната престъпност. Обнадеждаващо е, че Народното събрание предприе навременни стъпки в съответствие с препоръките на ОССЕ за подобряване на изборното законодателство. Похвално е, че това става значително преди изборите, за разлика от предишни изменения на изборния кодекс. България показва напредък в редица области през последните 3 години, което е отразено и в отношението на ЕК. За съжаление в региона има и примери за връщане назад, например Румъния. Ситуацията в Румъния показва, че политическите страсти могат да попречат на започнатите реформи, нещо, което всички български партии имат интерес да не допускат."

"Това, което ДПС и БСП смятат да направят, е предизборен дебат на европейска сцена", заяви Андрей Ковачев (ГЕРБ - Европейска народна партия). И продължи: "Не смятам, че покушението срещу Ахмед Доган, трябва да бъде дебатирано в ЕП. Народното събрание излезе със специална декларация, като осъди по най-остър начин това грозно покушение и поиска българските компетентни органи да го разкрият. ЕК също смята, че това е вътрешна работа на България. Излиза, че формалният повод на този дебат в ЕП е безпредметен."

"Не сме виждали подобно нещо да прави друга страна от ЕС", додаде Вероник Матийо от ЕНП. "Това е дебат, предизвикан заради изборите в България през юни. Нямам никакви притеснения за демокрацията и свободите в България. Мисля, че за тях съществува пълна откритост и прозрачност."

"Имам достатъчно доказателства за ангажимента на премиера Борисов в борбата с организираната престъпност и знам, че усилията му се оценяват високо от европейските партньори на България", посочи и Агустин Диас де Мера от ЕНП.

"Акцент в изказванията ни ще са нарушените демократични ценности и принципи в България", обясни Илиана Йотова (БСП - Социалисти и демократи). И конкретизира: "Ще подчертаем огромната ни тревога за предстоящо фалшифициране на парламентарните избори. Начинът, по който се проведоха предишните избори и по който се постъпи с референдума - отново със злоупотреби и опити за елиминиране на вота на гражданите - абсолютно сочи в тази посока. Затова ще искаме наблюдатели на изборите.
Не можем да си представим, че европейски политик благодари на въздържалите се от гласуване, това е против демократичните принципи и ценностите, за които сме влезли в ЕС. Ще поставим и въпроса за заплахата за националната ни сигурност и за сигурността на Европа. Последните събития в България - престрелката пред Съдебната палата, последното досие на премиера означават, че "има нещо гнило в Дания". Че трябва да се вземат бързи мерки. Това правителство нито прекърши организираната престъпност, нито се справи с корупцията. Наложи се тотална цензура във всички медии. Всичко това поставя под голямо съмнение пътя на България оттук нататък. Ако е необходимо, ЕК трябва да излиза всеки месец с доклад за страната. Истината, колкото и да е горчива, трябва да е публична."

Станимир Илчев (НДСВ - Алианс на либералите и демократите в Европа) заяви: "Има дълбока дезинтеграция в сегашните системи за сигурност и правозащитните механизми в България. Това е тенденция с давност от изминалите 3 години и е очевидна съдържателната връзка между събития като атентата в Бургас, мистериозната акция на френски командоси край Коиловци, инцидента с Доган и стрелбата срещу Златомир Иванов. Тези събития показват, че в сектора за сигурност липсва синхрон, че изпълнителната власт арбитрира отношенията в подземния свят и естествено понякога тя закъснява и се проваля, и че в контекста на случая с Доган сме отстъпили вероятно и терен за планове на чужди служби. Страхът, несигурността и усещането за безперспективност доведоха и до масови семейни убийства и самоубийства. Който твърди, че това не кореспондира с темите за върховенството на закона и свободата в България, трябва да обясни защо тогава българското общество е толкова объркано и безпомощно."

"Случаят с Доган е тревожен, но следствието трябва да се води на място в България", каза Ребека Хармс (Зелени/Европейски свободен алианс). "Най-голямата ми тревога за България засяга някои отрицателни развития, които са много важни за демокрацията. Плурализмът на мненията и свободата на печата са основата за демократичното развитие. Виждам от много време, че има продължаваща концентрация в сектора на печата в България. Проблемът не е само на днешното правителство, започна преди него и имам чувството, че пасва на всички, които имат власт и искат да я запазят."