Борисов и случаят "Буда" показаха как службите могат да фабрикуват документи

Най-доброто от печата

06-02-2013, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът обяви, че е в състояние да разпореди подобни дела на всички журналисти

Развитието на скандала "Буда" и основният потърпевш от него - премиерът Бойко Борисов, показаха как работят българските спецслужби и с какво се занимават, докато харчат парите на данъкоплатеца. "Ако искам това, което са направили (досието "Буда" - б.р.), мога да ви го спретна на всички", обяви Борисов пред журналисти. И допълни, че може да разпореди на службите да образуват подобни дела на всеки. "На другия ден или когато дойдат след един месец при теб и те питат - ти искаш ли да си агент, а ти кажеш - не, те го свалят на отчет", обясни системата той.

Така Борисов коментира публикациите и документите, че е бил вербуван в края на 1996 г. като информатор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), както и последващите данни, че в началото на 1997 г. е станал обект на Дело за оперативно наблюдение (ДОН) с името "Буда". Документът бе разпространен отново от сайта "Биволъ". В него е отбелязано, че лицето за оперативно наблюдение е Бойко Методиев Борисов. Като мотиви за пускането на ДОН са записани: "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

Борисов обаче твърди, че по времето на разработката е живеел с Цветелина Бориславова и когато службите са почнали разследване за взрива на нейния джип, са кръстили делото "Буда". "Ама аз съм православен, това е друг Господ, друг Бог", негодува от наименованието на ДОН премиерът.

Ден по-рано МВР обяви, че Борисов никога не се е съгласявал да е информатор и сътрудник на ЦСБОП. Имало предложение за вербовка, но тя не се осъществила и след 2 г. лицето било свалено от отчет. "В тази папка има два документа, които показват, че този информатор Буда не е работещ, не е получавал информация и не е подписвал информация", бе категоричен шефът на ГДБОП (приемник на ЦСБОП) Станимир Флоров. Според него, ако оперативният работник е недобросъвестен, има вариант един човек да получи име на агент, без изобщо да подозира за това. "Този документ е вътрешноведомствен, може да бъде изготвен от всеки оперативен работник. В такива документи могат да се срещнат имената на десетки и стотици хора, които не подозират за това", уточни и Кирил Радев, бивш шеф на ЦСБОП.

На практика от думите на Борисов и от изявленията на настоящи и бивши ръководители на МВР и службите става ясно, че никой не е застрахован за него да бъдат изфабрикувани документи за сътрудничество, вербовка, оперативно наблюдение с всички последствия - използването на СРС, изтичане в публичното пространство, внушения за принадлежност.

Вчера Бойко Борисов, който само преди два дни отричаше каквато и да е възможност да е бил обект и да е имал връзка със службите, обяви: "Естествено че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересният, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов".

Запитан от "Дневник" защо в първото си изявление насочи следата за появяващите се материали към т. нар. кръг "Банкя", Борисов отговаря: "Защото са бивши ченгета". Именно с въпросния кръг се свързва израстването на Борисов - първо като главен секретар на МВР, а после и като премиер.

Премиерът отново завъртя плочата, че изваждането на досието "Буда" е предизборно и цели да покаже, че "всички са маскари". И контраатакува, че по времето, когато е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, е викан от тогавашния министър-председател Иван Костов и ексшефа на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов в ресторант "Олимп". Те искали да знаят подробности от живота на Живков, но също и дали Симеон ще се кандидатира на изборите или "само ще идва и ще си отива". Разговорът бил приятелски.

Своята заслуга за начина на работа на службите даде и настоящият главен секретар на ДАНС Младен Георгиев, който прави предложението за вербовка на Борисов. В нарочно изявление до медиите той обяви, че познавал Бойко Борисов от 1995 г. като "ръководител на охранителна фирма и бивш офицер от МВР". "Запознанството ни стана чрез колега от направление "Контратероризъм" в ЦСБОП, на когото г-н Бойко Борисов е бил ръководител на дипломната работа във ВИПОНД-МВР", обясни Георгиев. И признава, че пробвал да вербува сегашния премиер, защото "професионално известно е в световен мащаб, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи". Георгиев легендира предложението си за вербовка на Борисов с това, че той бил шеф на охранителната фирма "Ипон", която пазела Тодор Живков, а направлението "Контратероризъм" на ЦСБОП работело за "недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури". Но за да не бъде обвинен в нерегламентирани контакти, Георгиев решил да официализира контакта си с Борисов. "В устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги", допълни Георгиев. Така и не се разбра как цели 2 г. Борисов не е свален от отчет, защо има писмено предложение, че има качества за още по-секретен сътрудник, как се появява дело за оперативно наблюдение.

 

-------СХЕМАТА

"Разхвърлянето на секретни документи по сайтове показва цялата организирана схема за дискредитация, която искат да ми направят. Ако има 0.0001% вярно в това, което говори опозицията, вярвайте ми, президентът Обама няма да ме посреща с военни почести, канцлерът Меркел няма да ме посреща с военни почести от Берлин през Лондон до Вашингтон. Няма всички директори на най-големите служби в света, когато идват в България, да дават най-добрата оценка за мене като полицай. Няма как да имам ордените на Испания и Франция за полицейските си дейности. Реално ние спряхме АЕЦ "Белене", с което накърнихме много интереси, а аз станах мотор на проекта "Набуко". Това са двете неща, които ги извади от равновесие", разтълкува схемата Бойко Борисов.