110 години от смъртта на Петко Каравелов

Мисия София

06-02-2013, 07:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ученици ще бъдат специални гости на Народното събрание днес

Ученици от родното място на Петко Каравелов – Копривщица, ще бъдат специални гости на Народното събрание днес, 6 февруари – деня, в който ще бъдат отбелязани 110 години от смъртта на големия български политик и държавник.

Събитието е част от поредицата инициативи, с които през 2013 година ще бъдат чествани две паметни дати – 110 години от смъртта (6 февруари) и 170 години от рождението (5 април) на Петко Каравелов.

Сред планираните прояви са откриване на барелеф на Петко Каравелов в родното му място – Копривщица, научна конференция, изложби и ученически дискусии в училища, носещи неговото име.

Юбилейните прояви са под почетния патронаж на председателя на парламента Цецка Цачева.

Същия ден Цецка Цачева и народни представители ще присъстват на заупокойна служба в памет на големия български държавник. Възпоменателното събитие ще бъде от 14.30 часа в храма "Свети Седмочисленици". В 15.00 часа ще бъдат поднесени цветя на гроба на Петко и Екатерина Каравелови. Организатори са Студентското общество за конституционализъм и демокрация и Кръжокът по конституционно право към Софийския университет. В церемонията ще се включат председателят на парламента и народни представители. Студентката от СУ "Св. Климент Охридски" Мария Трионджиева ще произнесе възпоменателно слово.