Обучават деца убийци в Сирия

Свят

06-02-2013, 10:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 60 хил. са убити в Сирия от началото на войната

Зловещи клипове с отрязани глави се появиха в интернет

Голобради сирийски момчета се присъединяват към каузата на бунтовниците, загърбвайки международните закони, които забраняват участието на деца-войници в бойни действия.

Те правят това в стремежа си да се присъединят към своите братя и бащи в битката срещу президента Башар Асад

"Когато пристигнат тук, са деца. Когато напускат, са машини за убиване" с гордост казва Абдел Разак, бивш сержант, който ги обучава в лагер край гр. Тлалин.

"Обучавам ги да не се страхуват и да не се колебаят, когато дойде време да убиват", говори той за последната група от 20 души на възраст между 14 и 18 г., която е обучил. "В селата няма повече мъже. Сега е ред на децата да минат военно обучение".

Той учи момчета да боравят с АК-47, най-разпространеното оръжие сред бунтовниците, също така да обезоръжават врага и да го убиват – с нож или с голи ръце.

"Децата са най-добрите войници, които познавам. Изпълняват заповедите. Един възрастен винаги задава въпроси и отговаря, при децата няма въпроси", казва Разак.

Международните закони забраняват участие в бойни действия, и операции като шпионаж, транспортиране на оръжие и доставки на бойното поле на всеки под 18 г. Правозащитни групи обвиняват и двете страни в сирийския конфликт за нарушаване правата на човека и за смъртта на около 3 500 деца. Няколко аматьорски видеоклипа се въртят из страната. В един от тях от източната провинция Дейр Езор е показан "най-младият боец в Сирия – 14-годишният Дани Уалид". В друг момче, заобиколено от тълпа бунтовници, отсича с брадва главата на своя жертва. Мъжете го поздравяват за постъпката му, а един от тях подритва главата в краката на момчето.