Опозицията няма да подкрепи акад. Воденичаров за министър

Той е ярка личност, но политиката на кабинета е сгрешена, смятат опозиционери

Опозицията в лицето на Коалиция за България, ДПС, Атака и Синята коалиция няма да подкрепи кандидатурата на академик Стефан Воденичаров за министър на образованието, стана ясно от дебатите в парламента.

"Академик Воденичаров е една от най-ярките личности на съвременна България. Той е личност, която е способна да формулира и да се приобщава към обществено значими каузи", заяви от името на социалистите от парламентарната трибуна Георги Божинов и посочи, че според "червените" като министър на академик Воденичаров му е зададена рамката на действие и поведение и в тази сфера той няма да може да направи нищо.

"Запазваме уважение към академик Воденичаров, но не можем да подкрепим неговото лично решение", категоричен бе депутатът.
 
От името на ДПС лидерът на партията Лютви Местан също посочи, че партията му няма да подкрепи промяната в кабинета.

"Съображенията ни против не засягат авторитета на един достоен и достолепен учен като академик Стефан Воденичаров", посочи Местан и продължи:

"Министърът си отива, но провалената политика в образованието остава. Безспорният авторитет на Стефан Воденичаров трябва да се впише в рамките на една сгрешена държавна политика. И магьосник да е няма как да се справи с проблемите", категоричен бе лидерът на ДПС.

От "Атака" също обявиха, че не могат да приемат кандидатурата за нов министър, стана ясно от лидера на партията Волен Сидеров.

Сидеров призова акад. Воденичаров да отговори дали ще включи в програмата в края на мандата си поправката в закона, която да въведе вероучението като задължителен предмет в училищата.

"Ако отговорите с да, ще гласувам "за", обърна се Сидеров към акад. Стефан Воденичаров.

"Когато се представя кандидатура, трябва да го прави министър-председателят. Акад. Воденичаров е използван в една пропагандна PR акция на правителството", посочи националистът.

Как ще протече едно заседание на Министерски съвет, ако се постави въпросът за АЕЦ "Белене" при тази антибългарска позиция на ядрената енергетика", попита Сидеров.

В хода на дискусиите депутатът Веселин Методиев също заяви, че ПГ на Синята коалиция няма да подкрепи решението за одобряването на акад. Стефан Воденичаров за министър.

Според Методиев 100 дни е времето, необходимо за един човек да поеме министерство и такава промяна няма смисъл в тази посока.