След 18 години решетки, пандизчия излезе от затвора чист като сълза

Районният съд в Бургас му издава свидетелство за съдимост, в което се посочва, че не е осъждан

Абсурдът на институциите превърна един убиец,  излежал 18-годишната присъда, в човек с чисто съдебно минало.

Поради различни съображения няма да назоваваме името му, затова решихме да го наречем накратко Петър. Голяма част от живота на Петър минава в прехвърлянето му от една в друга институция.

Заради буйния му нрав семейството го праща в ТВУ, където се полагат специални грижи и режим за проблемното му поведение в обществото.

Това явно не помага, тъй като едва на 20 г. Петър отнема човешки живот. Осъден е на 18 години решетки, а присъдата изтърпява в Бургаския затвор.

Само преди няколко месеца мъжът излиза от пандиза и заради нежеланието на семейството му да го приеме отново и да му помогне, той е принуден да се справя сам. Първото нещо, което прави навън, е да си извади документи за самоличност, тъй като в затвора влиза с едновремешния си зелен паспорт и излиза с него.

Междувременно отива и в бюрото по труда, но при подготвянето на документите чиновниците му казват, че не е възможно тези данни да са негови, тъй като по техни справки човекът, за който се представя вече е мъртъв. Оттам започва и ходенето по институции.

Прави справка в ГРАО и се оказва, че неговият единен граждански номер принадлежи и на някой си Иван, също осъждан, но в момента изтърпяващ присъда.

Шокът за Петър се оказва наистина голям и заради безизходицата, в която се намира търси за помощ бургаския омбудсман, който първо му намира подслон.

За мъжа обаче е най-важно да си намери работа и благодарение на помощта на обществения посредник това се случва, но от фирмата му искат свидетелство за съдимост. Петър взима докумените, с които разполага и отива право в Районният съд.

След няколко дни съдилището му издава документ, в който се посочва, че лицето е неосъждано и с чисто съдебно минало. Абсурдите обаче не свършват до тук. Оказва се, че с тази самоличност в българските регистри фигурира още един гражданин, но за разлика от Петър той е роден не в Сливен, а в Средец, няма криминално досие и не е осъждан.

"Представете си само как в момента един човек, който е изтърпял 18-годишна присъда за убийство се разхожда с официален документ за съдимост, според който не е осъждан. Не може да пъхнеш един човек в затвора със зелен паспорт и след години той да излезе със същия", коментира омбудсманът Таню Атанасов.

В допълнение Атанасов уточни, че бившият затворник вече е подал свидетелството си във фирмата, в която е кандидатствал за работа и по всяка вероятност ще бъде назначен на длъжност.