Скромни родни депутати – замразиха своите заплати

Политика

06-02-2013, 15:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До края на мандата ще се разписват срещу 2448 лева

Депутатите решиха да замразят заплатите си до края на мандата на този парламент. При вота от 97 гласували, "за" бяха 96, "против" - 1, а въздържали се нямаше.

Припомняме ви, че в края на януари властта се оказа с по високи възнаграждения, като увеличението бе между 252 лв. и 504 лв.

Причината бе в това, че парламентът бе "забравил" да гласува замразяване на заплатите си, а беше обещал да стори това в края на м.г.

До края на 2012 г. депутатите получаваха по 2196 лв., а от този месец заплатата им вече е 2448 лв. В тези пари обаче не влизат средствата за участие в комисии, командировки, гориво и представителни, които всеки един избраник получава.

Парите на депутатите ни бяха замразени със закон до края на м.г. и стояха на нивото си от 2009 г. Преди това на всяко тримесечие те получаваха индексации, който по закон са обвързани с размера на средната работна заплата, определена от НСИ.

Само преди седмици вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че предлага в проектозакон премиерът Бойко Борисов да получава 8000 лв. на месец, което прави близо 5000 лева в повече от това, което сега получава министър-председателят. Финансист №1 предложи тогава същата заплата и за президента Росен Плевнелиев и за шехката на НС Цецка Цачева. След като новината получи негативен обществен отзвук, тя бе свалена от дневен ред с обяснението, че това ще се случи в следващия мандат на ГЕРБ.