По-малко бой за паркоместа в Северен

Мисия Пловдив

06-02-2013, 15:08

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

В района ще правят детски площадки, зебри и паркинги с над 200 хиляди лева

Изграждане на нови паркоместа, тротоари, преасфалтиране на дупки и 3 нови детски площадки предвижда инвестиционният план за 2013 г. на „Северен“. От гаражите в района за миналата година са събрани 290 хиляди лева. За инфраструктурните намерения ще бъдат похарчени 195 хиляди от тях. Останалите отиват във Фонд „Солидарност“ - структура, с която по-големите и заможни райони дофинансират по-малките. От общите пари тази година ще намажат „Западен“ и отчасти „Централен“. За кърпене на дупки и преасфалтиране ще отидат 60 хиляди лева.

В понеделник стартира процедура по обществена поръчка за най-разбитата улица в района -„Никола Вайниковски“. Пълната й промяна ще е на стойност около 240 – 260 хиляди лева. Това включва цялостно преасфалтиране с основа и плътна смес, нови тротоари и осветление. „Ще помагаме на хората да пазят – лампите ще са с височина 9 метра“, коментира Ралев.

10 нови паркоместа ще се направят на ул. „Полк. С. Муткуров“. Те ще се ползват безплатно. По думите на кмета това е най-честото бойно поле на жителите на „Северен“. „Там всеки ден стават скандали за паркоместа“, категоричен е Ралев. Според кмета на района улиците след пешеходния мост трябва да се превърне в пешеходна зона. „Нямаме пари да изградим подземен паркинг. Жалко, защото това би решило проблема с паркирането в целия район“, добави той.

Нови места за паркиране ще има и около църквата „Св. Ив. Рилски“, а до магазин „Лекси“ в близост до бул. „Победа Изток“ ще се направи пешеходна пътека.

Жителите най-много се радвали на детските площадки и фитнеса на открито. В Северен се предвижда изграждането на още три къта за малчугани. Местата за тях вече са избрани – на кръстовището на бул. „България“ и „Васил Априлов“, на бул. „Марица Север“ и ул. „Панига“ и след моста на Герджика от северната страна.

Ако има пари ще се направи и смесена спортна площадка за футбол, баскетбол и волейбол зад СОУ „П. Яворов“ на мястото на барака, в която преди се събирали клошари. „Ако имаме възможност ще преасфалтираме ул. „Св. Ив. Рилски“. Преди това ще се извадят паветата, които са под сегашната настилка, за да се използват на паважната „Полк. С. Муткуров“. „Няма вече майстори на павета, така че ще си пазим старите“, коментира кметът.

7 хиляди лева ще се отделят за проектиране на сграда към детска градина „Дъга“, която се намира зад Френската гимназия. Целта е от бивше перално помещение да се създаде място за нова група за 25 малчугана.

Кметът алармира, че в момента в почти всички детски градини едва половината деца посещават забавачките. „Въпреки, че не се обяви грипна епидемия, родителите държат здравите си деца вкъщи като предпазна мярка. Моят син също е у дома“, заключи Ралев.