Май пускаме "Дунав мост" 2, зарече се Московски

Все още се чака румънско съгласие за съвместното дружество, което ще управлява проекта

Проектът за изграждането на "Дунав мост" 2 е готов на 98%, а работите по него трябва да приключат през пролетта.

Това стана ясно по време на инспекцията на обекта във Видин от премиера Бойко Борисов и министъра на траспрота Ивайло Московски.

"Съгласно работната програма на изпълнителя строителството на моста трябва да приключи през април, което означава, че можем да очакваме през май да пуснем съоръжението в експлоатация", каза министър Московски.

По думите му, за да се спазят тези срокове метеорологичните условия трябва да позволяват на строителя да изпълни довършителните дейности и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

"Плащанията по проекта са равномерни, като заедно с договора за изграждане на прилежащата инфраструктура, сме изплатили над 207 млн. евро", допълни Московски.

Той отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения, благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия.

Дейностите по изграждане на Дунав мост 2 са разделени в два договора – изграждане на мостовото съоръжение и на прилежащата инфраструктура към него.

През 2013 г. предстои да бъде завършено полагането на жп линията и на пътната настилка върху моста, да се довърши работата по електрификацията на линията и да се свържат инсталациите.