До 100 лева глоба за гратисчия във влака

Животът

07-02-2013, 07:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кондукторите ще могат да издават актове, предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт

От 20 до 100 лева ще бъдат глобявани гратисчиите във влака, предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт, приети от Министерския съвет преди ден.

Сега законът предвижда глоби само за пътниците, които цапат по пероните и чакалните или са причинили повреда на вагоните или жп съоръженията. Гратисчиите, които не си купят билет и не си платят санкцията, ще бъдат сваляни от влаковете и занапред, предвижват промените, съобщава "Монитор".

Ако това не може да бъде направено, защото пътници могат да бъдат оставяни само на спирки и гари, то проверяващите ще съставят констативен протокол. В него ще са записани данните на нарушителя, като той трябва да бъде подписан от двама свидетели. После глобата ще се събира по съдебен ред.

Измененията на закона за жп транспорта предвиждат още кондукторите да имат право да издават актове за нарушения. Такива ще получават гратисчиите, които нямат билет и отказват да си купят на място във влака.

Според статистиката през 2012 г.авантаджиите в железницата са намалели с 10 на сто. По 5 млн. лева годишно губят железниците от гратисчии, изчисли преди време шефът на борда на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. Отделно от кражби на горива загубите са за още около 2 млн. лв. на година - по 1 млн. лв. в "Товарни превози" и в "Пътнически превози".