Новият национален стадион - 35-хиляден за 40 млн. евро

Спорт

07-02-2013, 10:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Работата може да започне още тази година

Новият национален стадион вероятно ще се побере в цена до 40 милиона евро, пише "Труд". Очаква се още тази година да започне работата по арената на мястото на военното поделение на 4-ти километър, недалеч от "Арена Армеец". Държавата има воля за строежа.

Вече има два варианта за инвеститор в проекта, който ще бъде финансиран без държавни пари. Пълната сума ще се поеме от спонсора, който може да поиска право върху името на стадиона.

Държавата участва с предоставянето на земята за срок от 25 години, след които става собственик на стадиона. Именно безвъзмездното предоставяне на над 100 декара терен ще намали цената на проекта. Защото иначе стойността на стадиона щеше да бъде почти двойно по-висока, съобщава Sportline.bg.

Новата национална арена ще е само футболна и за 35 000 зрители. На нея ще играят столичните клубове, които евентуално не получат лиценз на своите стадиони, както и националният тим.

Стадион "Васил Левски" не подлежи на ремонти за подобряване на условията, за да отговаря на стандартите на УЕФА за по-висока категория. Настоящата национална арена също ще може да бъде домакин на мачове, но само от вътрешното първенство и първите кръгове от евротурнирите.

Стадионът ще отвори вратичка за България да получи мач от европейското през 2020 г. В регламента, който УЕФА е на път да одобри, се предвижда домакини да са само арени с над 50-хиляден капацитет. Но с две изключения за 30-хилядни арени. Именно в графата "изключение" ще опитаме да се впишем.

За да имаме шанс да сме част от "широкото европейско", трябва най-късно до началото на 2016-а да дадем гаранция, че ще имаме стадион, а и да представим краен срок за завършването на строежа му.