Майки плашат с голям протест

Животът

07-02-2013, 12:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив недоволството ще изригне тази събота в 11 часа пред общината

На 9 февруари /събота/ майки готвят национален протест. Декларация с исканията им вече е изпратена до Народното събрание, Министерски съвет, Социалното министерство, до Президента и Европарламента.

В документа се настоява "за осигуряване на повече грижи за децата в България. Българските майки са достойни европейски граждани и им се полага достоен живот в периода на тяхното майчинство, пишат майките.

"Трудът на българските жени е познат и признат по цял свят, като високо продуктивен и отговорен. Липсата на работа и закрила на работещите майки ги доведе до просешка тояга и свежа захранка на трафика с хора.

Настояваме за бързи мерки на държавата и общините, засилване на контрола над работодатели и разкриване на работни места.

Искаме Правителството да огласи доклад пред цялата нация какви мерки и действия са предприети през последните три години за социалната, здравната и образователната политика по отношение на децата и техните майки. По същия начин, по който ежеминутно ни информира за срязаните лентички по инфраструктурата.

Защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност. Ние искаме разумна политика водеща към достоен живот.

Състояние на проблема: Отвързването на обезщетенията за майчинство от МРЗ доведоха до невъзможност тези средства да изпълнят целите си. Липсата на детски надбавки за деца от семейства с по-висок доход от минималния и скромния им размер води до реално ощетяване на хиляди семейства и техните деца. Системата за стимулиране на раждаемостта не е насочена към подобрени грижи за децата, особено в семейства над минималния доход. Дефицитът на места в детските градини се превърна в хроничен национален проблем , засягащ хиляди млади семейства и без изгледи за скорошното му решение", пише още в декларацията.