Пречиствателната станция на Созопол готова през 2014-а

Животът

07-02-2013, 15:14

Снимка:

BurgasUtre

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пречиствателната станция в Созопол се позабави

Изпълнението на мащабния проект за 75 млн. лв. трябва да започне още в края на този месец

До средата на 2014-а година се очаква да бъде завършена новата пречиствателна станция на Созопол, която ще обслужва нуждите и на Черноморец. 

Мащабният проект е на обща стойност 75 млн. лв. и ще се осъществи в няколко етапа.

По всяка вероятност първата копка на обекта ще се случи още в края на февруари. Общината е осигурила 19 млн. лв. безлихвен заем от ПУДОOС, очаква се от ЕС да бъде преведен и първия транш на финансирането, който представлява 20% от общата отпусната сума.

С тези пари ще бъде задействано поставянето на колекторите, първичното почистване и дълбоководното заустване, които представляват и първия етап от изпълнението на проекта.

По план той трябва да бъде готов до началото на летния сезон, обясни кметът на Созопол Панайот Рейзи.

"Обявени са обществените поръчки по почти всяко перо в бюджета, след година и половина надявам се да прережем лентата на готовата вече пречиствателна станция. Предстои ни доста работа. Ще бъде трудно, но ние трябва да успеем. Надявам се да получим подкрепата на местните, защото в следващите месеци градът ще бъде разкопан", коментира градоначалникът. 

Във вторият етап на изпълнението на проекта е строителството на пречиствателната станция която ще е и за Созопол и за Черноморец, изграждането на колектора на Черноморец и колекторите и на другите квартали на града.

Самата пречиствателна станция е проектирана за 64 560 жители. Този етап трябва да започне през септември.