"Концесия или ЮНЕСКО", питат на митинг рибарите в Несебър

Животът

07-02-2013, 17:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Близо 70 жители на морската община скочиха срещу отдаването на порта в града

"Концесия или ЮНЕСКО",  "Къде е вратичката в закона?", "Бетонни закони - да, бетонни понтони - не", "Утре сме в Париж", "Продаваме лодки".

С тези лозунги днес над 70 жители на община Несебър, предимно рибари скочиха на бунт срещу правителственото решение пристанището им да бъде дадено на концесия.

По инициатива на сдружение "Месембрия Понтика" те окупираха портите пред култовия вход на Стария град. Жителите на града на ЮНЕСКО не са съгласни с решението на правителството, което одобри концесия на несебърското пристанище от фирма „Видмар”. Тяхното основно притеснение е, че това ще застраши статута на Несебър като световен паметник на културата.

А пример за подобни последствия е старатото пристанище на града, което след отдаване за стопинсване, бе застроено. Портът бе лъснат с ремонти за 2 милиона лева държавни пари, след което за него бе обявен конкурс за 35-годишна концесия. 

Според документите на концесията на бъдещия стопанин се дава пълно право да го застрои с хотели, ресторанти, магазини. Протестиращите са убедени, че това неминуемо ще вкара Несебър в черния списък на ЮНЕСКО.

"Държавата, която трябва да се грижи за паметника, тя нарушава разпоредбите на ЮНЕСКО. Но местните рибари, които имат кораби няма къде да си спират корабите, а новите концесионер естествено ще отвори място за лъскави яхти, а не за рибарските кораби", негодуват от сдружението.

Рибарите пък допълват, че високите такси, които евентуално ще бъдат заложени ще довършат окончателно техния поминък.

Протестът е част от мерките, които са предприети, за да не се случи тази концесия. Процедурата е обжалвана от сдружение ”Месамбрия Понтика” в Комисията за защита на конкуренцията, но от там в светкавичен и нетипичен за комисията срок са отхвърлили жалбата.  

Митингите ще продължат, докато не стане ясно бъдещето не само на рибарите, но и на конесията на най-голямото пристанище по Южното Черноморие.