БСУ със зала за онлайн видео уроци

Мисия Бургас

08-02-2013, 10:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСУ пуска дистанционно обучение по европроект

Студенти и преподаватели ще използват стаята за дистанционо обучение, което ще се предлага в университета

Стая, оборудвана с модерни камери, в която ще се заснемат и монтират виеоклипове с лекции и учебен материал за студентите избрали да изкарат висшето дистанционно, ще бъде изградена в Бургаския свободен университет.

Освен това ще бъде закупен софтуер, който ще даде възможност преподавателите от университета сами да създават мултимедиини помагала и онлайн уроци.

Това е част от мащабния проект "Университетски център за за електронни форми на дистанционно обучение и услуги при Бургаски свободен университет– възсможност за учене през целия живот", който БСУ спечели по ОП "Развитие на човешките ресурси". Стойността му е над 300 хил. лв., а срокът за реализация 22 месеца.

"Нашата мисия е да предоставяме на настоящи и бъдещи студенти качествено образование във виртуална учебна среда. Това е една доста сериозна инвестиция, която проектът ще направи в образованието в университета. Освен студентите университетът ще предложи и повишаване на квалификация и преквалификация на т. нар. външни потребители, които вече са завършили някаква основна специалност", обясни доц. д-р Мария Алексиева, ръководител на екипа.

Проектът ще даде възможност на студентите да съчетават качествено образование със служебните ангажименти, тъй като дистанционното обучение не изисква физическото присъствие в клас.

В рамките на проекта ще бъдат обучени 120 студенти, като първите ще могат да кандидатстват за някоя от 4-те магистърски степени от академичната 2014/2015 година. Засега се разработва по една магистратура към всеки от центровете в БСУ.

Освен това учебното заведение ще стартира 20 модула, които ще позволят на хора от всякаква възраст да подобрят своите компетенции или умения в унисонс с мотото на проекта- възможност за учене през целия живот без да се налага да се откъсват от работните си ангажименти.

Всеки от студентите ще има индивидуален достъп до системата за онлайн следване. В нея ще се намира и библиотека със специализирана литература, която ще позволи самоподготовка на световно ниво. Ще има възможност и курсовете да бъдат адаптирани спрямо индивидуалното ниво на обучаваните. Така ако има по-напреднал студент той ще може да прескача част от модулите.

"Дистанционното обучение в БСУ ще бъде не просто съкратен вариант на задочно, а един индивидуализиран подход. Тази услуга изисква висока отговорност от страна на студента. Той ще получава учебен материал, а не преразказани лекции и ще влиза в часовете подготвен след като се е запознал с този материал. Ще има и присъствена част, която обаче ще е много концентрирана. Часовете в рамките на дистанционната форма трябва да са не повече от 30% от заложения хорариум за редовно обучение. Ще има и работни семинари и онлайн индивидулани консултации", разказа доц. Д-р Милен Балтов за новата услуга.

Зала за създаване на видеоуроци, която ще бъде оборудвана с работна станция, IP камери и специален интерактивен мултимедиен проектор ще бъде изградена в рамките на проекта. Ще бъде закупен и лиценз за създаване на среда за комуникация между преподавателя и потребителя в реално време, тоест студентите ще могат да се възползват от онлайн уроци, конференции и семинари. Част от иновативния за БСУ проект ще стане и виртуална лаборатория. Софтуерът за нея ще позволи на студентите да използват онлайн от вкъщи скъпоструващи програми, с които университетът разполага и които обикновено се използват в изградените компютърни зали в учебното заведение.

"Изграждането на този център за дистанционно обучение гарантира една устойчивост, тъй като след приключването на проекта функционирането на центъра ще продължи. В момента Националната агенция за оценяване и акредитация разработва критериите за акредитиране на дистанционната форма на обучение в България. От тази гледна точка ние ще бъдем готови когато тези критерии излязат, за да кандидатстваме и акредитираме дистанционната форма на обучение в университета", допълни Алексиева.