Падат таксите на частните училища

Най-доброто от печата

08-02-2013, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите решиха държавата да дава субсидия за всички ученици

Таксите в частните училища и детски градини ще паднат. Това ще стане възможно, след като парламентът вчера окончателно гласува текста от Закона за предучилищното и училищното образование, според който държавата ще субсидира частните детски градини и училища. Текстовете бяха одобрени със 73 гласа “за” и 12 “против”. Те ще влязат в сила от 2016 г. Частните училища и детски градини ще получават субсидия, равна на издръжката, която се отпуска на държавните и общинските заведения.
„Ще се финансира обучението на децата
а не материалната база на училищата“, изясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.
За всеки свой ученик частните школа ще получават субсидия, равна на сумата на единния разходен стандарт, който в момента е около 1200-1400 лв. Издръжката в детските градини пък е различна за всяка община. За да получат финансирането, частните градини и училища ще подават заявление за получаване на субсидията, пише в закона. Въпреки това обаче ще им бъде позволено да продължат да събират и такси.
„Категорично ще намалим таксите на учебните заведения със сумата, която държавата отпусне.“ Това коментира пред „Монитор“ шефката на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева. В момента
таксите за градина са около 3500-4000 евро
а за основно училище 3200-3800 евро, за гимназия - 2500-2600 евро, изясни още Милка Славчева. Така ако държавата отпуска по минимум 1200 лв. за дете, тарифите ще паднат съответно с тази сума.
„Държавата няма да дава пари на училищата, а на децата. Частните ученици
дълго бяха лишавани от тази субсидия
която им се полага“, коментира и директорката на частно софийско школо Василка Николова.
Зам.-министър Дамянова уточни, че в момента няма как да се изчисли колко пари ще трябва да отдели държавата през 2016-а за финансиране на частните ученици. По последни сметки от миналата година обаче това би струвало около 10 млн. лв.
По време на дебата в парламента депутатите от ГЕРБ апелираха текстът, който урежда финансирането на частните училища и детски градини, да бъде четен коректно, защото на всеки ученик се полагат пари за обучение. „Нужен е равен достъп на децата до образование, не ги делете”, призова депутатът от ГЕРБ Катя Чалъкова.
„Имаме над 3 хиляди държавни и общински училища и около 100 – частни, което е капка в морето. Не може да зачеркнем частната инициатива в образованието. Кому е нужно това?“, каза и бившият образователен министър и настоящ депутат Веселин Методиев. В момента в страната има 140 частни училища и 51 частни детски градини.
Двойно по-малко деца в паралелка
Вместо паралелки от по 30 души, в частното училище се обучават по 15-ина ученици. Целта е учителите да имат възможност за индивидуален подход към всяко, за да получат по-качествено образование.
Частните ученици бяха постигнали и най-високи постижения на последните държавно-зрелостни изпити. В момента около 8000 деца посещават частни училища у нас. Таксите са годишни и най-често покриват храна, транспорт, учебници, униформи и медицинска застраховка. Някои школа поощряват учениците с отличен успех с намаление от таксата.
От няколко години банките отпускат заеми и за финансиране на образованието в частните гимназии. За разлика от кредитите за висше обаче държавата не се явява гарант по заема.