Аристократичен лукс с кренвирши

Свят

08-02-2013, 09:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кренвирши по 10 евро ще засищат гостите на Виенския бал

Австро-унгарската империя може отдавна да не съществува, но висшето общество на Австрия се събра за пореден път на най-голямото си събитие за годината – Виенския бал, който пак е белязан от разточителство. Билетите, които са 5150 и струват по 250 евро парчето, се разпродават традиционно година по-рано.

В сградата на Виенската опера, която за една нощ се превръща в огромна бална зала, могат да бъдат видени заедно знаменитости, политици и бизнесмени. Но не билетите са най-големият харч за гостите. Ако искаш наистина да бъдеш забелязан, трябва да се бръкнеш дълбоко за подходящ костюм. Тази година летвата беше вдигната високо от Патриция Шалко, партньорката на магната на недвижими имоти Георг Щумпф. За нея се говори, че е наела ливанския дизайнер Ели Сааб срещу 150 000 евро. Пред в. "Остерайх" тя казала, че сто шивачки са работили върху уникалния й тоалет. Не по-малко екстравагантно беше появяването на германския дизайнер Харалд Гльоклер, който пристигна пред Виенската опера с каляска с впряг от 6 коня и шест пажа, облечени в стил рококо.

Гостите, които не искат да се блъскат с тълпата, могат да се уединят в сепарета – срещу цена между 9 000 и 18 500 евро. Това не е проблем за "вечното присъствие", както наричат 80-годишния предприемач Ричард Лугнер, който всяка година кани някоя знаменитост за свой гост. Преди това са били Памела Андерсън, Парис Хилтън и изгората на Берлускони – мароканката Карима ал Махруг. Тази година честта се падна на италианската филмова легенда Джина Лолобриджида и на Мира Сорвино. Носителката на Оскар призна пред медиите, че и в САЩ имали балове, но не такива като виенския.

Храната не е сериозно перо за гостите – вурстчетата вървят по 10 евро, чаша шампанско се харчи 21 евро. Естествено, има и ястия за хора с по-дебели портфейли.