Македонска ли е шопската салата?

Общество

08-02-2013, 12:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македонска телевизия ни обяви за нацисти

Божидар Димитров коментира нови бисери от Югозапада

Не бива да се спира Македония за ЕС заради шопската салата, заяви пред "Фокус" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той бе помолен за коментар за това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

"България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така, че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. Като спрат да речем преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.