Колко трудно е да кажеш "съжалявам"?

Животът

08-02-2013, 13:40

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Учени откриха защо е най-трудно да се извиним

Сър Елтън Джон пее в своя песен от 1976 г. "съжалявам изглежда е най-трудната дума". Австралийски учени смятат, че са установили защо това е така - отказът да се извиним значително увеличава самочувствието ни.

Колкото и тъжно да звучи, изглежда липсата на угризения има психологическия ефект да ни накара да се чувстваме по-силни, отколкото сме в действителност. Д-р Тейлър Окимото от университета в Куинсланд, Австралия, направил подробно изследване защо хората често отказват да кажат съжалявам, дори това да е най-уместният отговор.
 
За целите на изследването сред повече от 200 души на възраст между 17 и 77 години той помолил участниците да си спомнят за ситуация, в която са обидили някого и след това са се извинили, обидили са някого и след това са отказали да се извинят и за ситуация, при която са обидили някого и нито са се извинили, нито са отказали да го направят. Участниците, които отказали да се извинят, заявили, че се чувствали по-силни и с по-високо самочувствие от тези, които избрали да проявят смирение.

При втори експеримент една трета от участниците написали имейл, за да се извинят наистина на някого, друга една трета написали имейл, в който отказват да се извинят, а останалите трябвало да помислят за ситуация, в която са сгрешили, но не са направили нищо. Учените отново установили, че хората, които отказали да се извинят, имали много по-високо самочувствие от останалите участници.

"Резултатите от двете изследвания дават убедителни доказателства, че има благоприятни психологически последици за хората, които отказват да се извинят на жертвите на обидните им действия", отбеляза д-р Окимото.
 
Това, естествено, не значи, че няма смисъл или не е хубаво да кажем „съжалявам”, когато сме сбъркали. Предотвратеният конфликт винаги е по-добър вариант от шумния скандал.