Гледаме астероид с телескоп

Животът

08-02-2013, 13:58

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 15 февруари астероидът 2012DA14 ще премине само на около 24 000 км над земната повърхност

Астероидът 2012DA14, един от хилядите от класа на така наречените „Близки до Земята обекти“ или NEO (Near-Earth Object, стана популярен след като изчисленията показаха, че на 15 февруари, около 21.26 часа българско време ще премине само на около 24 000 км над земната повърхност.

Размерите на астероида са определени приблизително на около 45 метра. Скоростта, с която се движи, е от порядъка на 8 км/сек. Оценките за вероятността за сблъсък със Земята са нулеви. Ето защо на 15 февруари любителите на космически приключения могат спокойно да се опитат да наблюдават с телескоп неговото движение по посока на съзвездията Дева, Косите на Вероника и Голяма мечка, съобщават от Планетариум – Смолян, пише smolyanpress.net.

Блясъкът му при най-голямо сближение със Земята се оценява на около 7-ма звездна величина, което е малко по-слабо от видимост с невъоръжено око. Голямата му скорост, факта, че само 4 минути след най-голямото сближение ще навлезе за около 18 минути в сянката на Земята и бързото отслабване на блясъка с отдалечаването му, ще е наистина голямо предизвикателство за наблюдателите, сочат специалистите.