Салют за Гения!

Спорт

08-02-2013, 14:39

Автор:

Явор Пиргов, Sportline.bg

Всичко от Автора

България има от всичко по много, но Ицо Стоичков е само един

Казват, че Христовата възраст е 33. Божествената. На Единствения. Не! Грешат! От днес тя е 47. Църквата няма да приеме това твърдение, но то е факт. Защото той също е Бог. Неговите икони са плакатите по стените, а неговия храм е стадиона.

Христо Стоичков днес става на 47. 8 февруари 1966 година. Тази дата промени завинаги световния футбол. Това е денят, в който на бял свят се появи най-великият футболист на България. Човекът, който не оставя равнодушни очи след себе си. Човекът, който ни накара да се гордеем, че е българин, а ние сме негови сънародници. С десетките голове, с буйния нрав, с хапливия език, с онова незабравимо Американско лято…

Да, България има природни богатства, България има народ несломим, България има от всичко по много, но Ицо Стоичков е само един!

Боготворен от едни, ненавиждан от други, той си остава най-емблематичната фигура в българския футбол. Единственият българин печелил "Златната топка" и КЕШ, както и едва третият, донесъл на страната ни “Златната обувка” след Петър Жеков (1969 г.) и Георги Славков (1981 г.).

"Благодаря На съдбата, че преследвах мечтите си пред обективите ни милионите очи. Вашите очи! Искам да знаете, че не съжалявам за нито един от моментите. Те са моят живот. Моята истина. Не се съмнявайте, че пак ще гоня върха. Винаги съм мечтал За едно, така е и сега! Всичко или нищо! Пълен напред!”. Това са неговите думи, неговото верую. А те трябва да бъдат нашата Библия.

Той е пример на успеха, символ на победата, еталон на прогреса. Тръгнал от Марица, преминал през Хеброс, за да покори върховете с ЦСКА и Барселона. Българският посланик в Италия, Япония, Америка, Саудитска Арабия…

Геният става на 47! Наздраве! Вдигнете чаши и му пожелайте да продължава да бъде себе си. Единствен и неповторим. Той е култ. И не само с феноменалните голове, но и с благопожеланията към “майката и лелята”. Наздраве, Ицо! Наздраве за "Сън таймс люн, сън тайм уин!". Наздраве за скандалите и за това, че България не ти е дала нищо. Наздраве, че “Димитър Пенев е само един от треньорите”, които си имал. Наздраве за ЦСКА, където са взели повече от теб, отколкото ти си получил. Наздраве за “цървулите” и “тюфлеците”.

100 процента Стоичков! Това е той! Без него обаче нямаше да ни има на футболната карта на света. Или поне нямаше да сме там, където ни постави той. Поклон и благодарим! Честит рожден ден, Ицо!