"Гладно поле" става сърцето на пловдивската администрация

Мисия Пловдив

08-02-2013, 15:43

Снимка:

Интернет

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Превръщат квартала в новия център

Община Пловдив ще получи финансиране от милион и половина лева за само за проекти във връзка с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той е финансиран от евопейски програми, публично-частно партньорство и общината. Днес в Пловдив се проведе втория обществен форум, посветен на инициативата, която до 2020 г. се очаква да преобрази града на тепетата.

"До края на април предстои да подадем техническите задания", каза зам.-кметът Димитър Кацарски. Не е ясно още кога ще бъдат отпуснати парите, но при всички случаи при читаво представени параметри, общината ще ги получи, уточни за Plovdivutre.bg координаторът на проекта Александър Радков.

Интегрираният план за градско развитие ще направи пълна промяна на 3 зони в Пловдив – с цел икономическо развитие "Гладно поле", зона на публични функции "Централна гара" и с преобладаващ социален характер „Първа градска част“ - около коритото на река Марица, булевардите в широкия Център и трихълмието.

По думите на Кацарски Интегрираният план е единиственият начин 3 зони на Пловдив да изглеждат модерно, да бъдат удобни и изцяло обновени не само с пари от две европейски програми "Регионално развитие" и ОП "Транспорт", но и от частно и общинско финансиране.

Създаването на втори градски център и изнасянето на администрацията в квартал „Гладно поле“, предвижда екипът, който работи по плана. Идеята е да се съсздаде модерен еквивалент на днешния център. Оказва се, че администрацията се "задушава" от липса на място. „Гражданинът като отиде там да може да си свърши цялата работа, а да не е нужно да обикаля различни квартали“, добави Кацарски. Освен за администрация, в "Гладно поле" ще се обособи място за офис сгради, наука, жилища и високотехнологичен парк за хранително-вкусовата промишленост. Ще има и зони за спорт и забавления.

Проектът предвижда нова улична мрежа, реконструкция на старата на "Богомил", "Лев Толстой" и "Генерал Радко Димитриев".

"Има голям интерес към Подробните устройствени планове от частници на "Гладно поле", категоричен е зам-кметът. Хората се интересуват от публично-частното партньорство.