Три грипа атакуват едновременно, удрят първо Южна България

Животът

08-02-2013, 17:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грип има, ваканция няма (+)

Най-много болни в момента има в Хасковско, Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско

3 грипа ще ни съборят едновременно до седмица, предупредиха от здравно министерство. "Калифорния", "Виктория" и "Уисконсин" ще заклещят в капана си първо Южна България, пише novini.bg.

Най-много болни в момента има в Хасковско, Пловдивско, Пазарджишко и Старозагорско. Броят им там минава 180 на 10 000 души. В Ловешко пък заразените с вирус са 196 на 10 000 души. Когато броят им достигне 200 болни на 10 000, ще бъде обявена епидемия. Докторите очакват това да се случи до края на тази или в първия работен ден на следващата седмица.

В София в момента болните са 120 на 10 000, като броят им расте много бързо. За сравнение в средата на януари в столицата заразените с вирус са били едва 99 на 10 000.

В момента най-силно у нас удря вирусът "Калифорния", познат още като свински грип. Той поразява всяко пето дете или всяко трето на възраст между 8 и 10 години. Това е най-засегнатата засега възрастова група у нас. Хлапетата от втори до четвърти клас се заразяват най-лесно, но изкарват вируса леко. Щамът на "Виктория", който дойде у нас от САЩ, вече също се разгръща, предупредиха лекарите. Той пък протича тежко. При него симптомите се проявяват много бързо - температура до 39,5 градуса, силно главоболие, тежка хрема и суха кашлица. Докато т. нар. свински грип протича повече като настинка. При него симптомите се проявяват по-бавно, но пък появят ли се, трябва спешно да се вземат мерки, твърдят лекарите.

Грипът тази година се очаква да засегне близо 1,8 млн. българи. Над 700 000 от тях ще бъдат деца до 18 години.

Антибиотиците не действат на грипа. Това предупредиха лекари, след като десетки пациенти им се оплакаха от неефективността на хапчетата. "Хората създават грешни впечатления, тровят се и дават пари, без да има нужда", твърдят джипита. Те разказват, че масово българинът първо посещава аптеката, а след това доктора си. "Идва при мен и казва - пих антибиотик цяла седмица, но съм още болен, кашлям и главата ме боли", обясняват лекарите. И твърдят, че българите продължават да се самолекуват. "Не може да се пие антибиотик, преди да има преглед при доктор, вирусите от антибиотици не се влияят", допълниха джипита.

При всяко съмнение за някой от щамовете на опасните вируси у нас личните лекари са длъжни да пратят пациентите си на изследване. То е безплатно за всеки здравноосигурен пациент. Резултатите от т. нар. носно-гърлен секрет се правят в няколко болници у нас. Резултатите излизат до два дни. При спешните случаи пък се правят за броени часове. Пациенти обаче се оплакват, че лекарите рядко ги пращат на тест, за да се установи точният вид на грипа. "В повечето случаи първо пробват със стандартните препарати, а ако няма подобрение, тогава правят изследвания", потвърдиха и от лабораториите. Оттам коментираха, че затова заболеваемостта у нас се води ниска, а всъщност лекарските кабинети са препълнени.

Пациентите могат да си направят и сами тест за точния вид на вируса във всяка лаборатория. Изследването струва между 15 и 20 лева, а резултатите излизат за един работен ден. За спешните изследвания цената е двойна, а резултатът е готов за час.

"Ако хващате грип, гледайте да е до 15-о число на месеца, защото после направления няма". С такива реплики излизат от кабинетите на джипитата столичани, показа проверка на "Стандарт". Проблемът с недостига на направления за консултации при специалист или медицински изследвания не е отскоро, но тази година стана още по-сериозен, защото здравната каса оряза броя на талоните за безплатни прегледи при специалисти. С близо 500 хиляди по-малко са плануваните прегледи за тази година в сравнение с миналата. 6,9 милиона са очакваните първични консултации при специалист през миналата година. Плануваните за тази обаче са 6,6 милиона, показват приетите цени и обеми от Министерски съвет. Най-голямо е орязването при възрастните - от 5,9 милиона талони на 5,7 млн. през миналата година. Орязани обаче са и талоните за деца. През миналата година за педиатър са били предвидени 707 хиляди направления, а за тази - 674 хиляди. Същата е картинката и с повторните посещения при лекар. През миналата година те са били 3,1 милиона, а за тази са 3 милиона. Намалението на талоните бе предвидено в края на миналата година заради желанието на лекарите да се вдигнат цените на прегледите. Повишение обаче няма. В същото време броят на направленията е орязан.