България с 2 млрд. евро бонус от бюджета на ЕС

Парите

08-02-2013, 21:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скачат средствата за селското стопанство у нас

С над 2 милиарда евро повече ще получи България от европейския бюджет за периода 2014-2020 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след като бе постигнато тежко компромисно споразумение между лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз и ръководителите на общността, съобщи Мediapool.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи общо 15.2 млрд. евро за седемте години, но след приспадане на дължимите вноски България чисто ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС, обясни министърът за управление на евросредствата Томислав Дончев.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента. Много сме доволни от това, заяви Борисов. Той допълни, че България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Страната ни ще получи около 7 млрд. евро по структурните и кохезионните фондове, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи Борисов. При общото намаляване на средствата за обща селскостопанска политика, България ще получи за директни плащания на фермерите и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро при досегашни 5,8 млрд. В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година, каза премиерът.

Осигурено е и допълнително европейско финансиране на дейностите по извеждане на затворените четири малки реактора на АЕЦ „Козлодуй” от 260 млн. евро. Това е със 75 млн. евро повече спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия. Добрата новина е отпускането на допълнителни 75 млн. евро за борба с младежката безработица у нас, посочи Томислав Дончев, цитиран от Дарик.