Съботни наброски

Без цензура

09-02-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от един по-различен ъгъл

Колкото и да ни се иска да идва пролетта, зимата отново ни напомни за себе си през последните дни. За сметка на това обаче политическият ни живот никак не спи зимен сън и през тази седмица станахме свидетели на две важни, и надяваме се – разумни, решения. България посочи с пръст и с "обосновано предположение" Хизбулла за извършител на атентата на бургаското летище, а родното образование има трети министър в рамките на последните 4 години. Дано му върви по вода и да успее да свърши нещо за оставащите 4-5 месеца, преди да се завърне в БАН.

Но нека го караме по-спокойно и да видим какви изобщо може да ги свърши новият министър акад. Стефан Воденичаров за единствения семестър (или пък учебен срок), в който ще е начело на родното образование. От екипа на Sofiautre.bg отдавна искаме да прокараме известни изменения в учебните програми на децата и тук вероятно е мястото да ги предложим на новия министър (пък дори ако щете и на следващия), барем пък някой от тях ги хареса и отговори по достойнство.

Като цяло материала по някои учебни предмети ни се вижда поостарял и определено има нужда от осъвременяване, за да е в крак с времето и новите тенденции на учениците, които вече на акъл стават тийнейджъри още от първи клас. Така например какво е това животно "Читанка"? Що за остаряло и неграбващо вниманието? Та тя съвсем спокойно вече може да се замени с „Таблетка” или да носи много по-затрогващото име "ЧАТанка".

Малките деца пък вече не трябва да се учат да смятат със задачи за круши, ябълки и врабчета, а с далеч по-модерни условия. Ето и пример за задача по математика: В семейството на Иванчо имало 3 айфона и 2 таблета. Иванчо сменил с Марийка единият таблет за 2 айфона. В задачата се пита: Колко айфона има в семейството на Иванчо.  Или друга задача. Автомагистрала "Струма" трябва да е дълга 150 км. Към момента са построени 19 км., а скоро се очаква да се пуснат и още 16. В задачата се пита: Колко километра от магистрала "Струма" остават за другия мандат на Бойко Борисов?

Промени трябва да има дори във физическото. Така вече вместо да се мята медицинска топка, може учениците да се изпитват за мятане на салфетки. Тук вече не трябва само сила, а и повече техника, а придобитият опит ще е от полза за цял живот. Иначе кой мята медицинска топка след като завърши училище? В час по трудово пък, вместо да се правят опити за шиене, плетене, дървообработване и разни такива отживелици, може да се вкара курс на поправка на таблети, телефони, че дори и коли. Най-добрите пък трябва да имат възможност да си построят макет на мол, или пък на ядрена централа.

В процеса на обучението по история нагоре в класовете пък може да се изучава една година "Македонска история" – да видят учениците, че всичко е тръгнало от Велика Македония. А и тези познания ще са полезни в бъдеще, за да се разбираме с нашите западни съседи. По "Човек и природа" пък трябва да се учи много повече за нашите знаменити зимни и морски курорти и за това, какви услуги представят те. За гори и пясъчни плажове е безсмислено да се чете вече, те и без това не останаха много.

Разбира се може да бъдат внесени още редица предложения за осъвременяване на образованието ни, но за да не ви отегчим на този етап спираме. А и както става дума вече новият министър има само един семестър на свърши всичко това, което не е никак много време. 


И понеже зимата е необятна със своите празници и те нямат край, време е да погледнем и към задаващият се 14 февруари – денят на виното и любовта. И понеже знаем, че жените по принцип повече се прехласват по този ден, а и все пак са по-романтични, ще им дадем няколко как да отбележат празника, без да се стига до досадни моменти за любимия.

Първо, мили дами, не забравяйте, че 14 февруари освен ден на влюбените е и Трифон Зарезан, което по-същество за мъжете е по-важен празник. Така че да си го кажем направо – празника трябва да се отбележи някъде на маса, където има хапване и пийване. И да сте се погрижили за всичко. Всякакви романтични изблици от сорта "да гледаме звездите", или да "гледаме романтичен филм с пуканки" е обречен на провал. Какво ще им гледаме на тези звезди, все на едно и също място си стоят? И този филм може да се гледа по всяко време, бива ли да ни минава вечерта с това?

Освен това на тазгодишния 14 февруари има една доста важна подробност (не че не случва често де) – има мачове от европейските турнири. Така че вечерта е заета, а какъвто и да е почин за романтично празнуване трябва да включва поне едно малко телевизорче с кабелна. Всъщност най-добре да не е малко, а направо да си е плазма. Така любимият ви ще прекара незабравим 14 февруари.

И още един съвет – от купуване на картички, сърчица и валентинки смисъл няма – оставете ги на децата да им се радват. Вашата валентинка трябва да е бутилка вино (на уиски също няма да ви се разсърдят, макар и да не е от грозде) и една подкова суджук. А ако пък любимият отбор на половинката ви победи тази вечер – значи празникът ви е в кърпа вързан. Остава само да ви пожелаем да си го изкарате незабравимо и след редовните 90 минути.