5 американски щата с извънредно положение заради снега

Свят

09-02-2013, 08:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Хиляди са без ток, блокирано е движението, отменени са полети

Снеговалежът, изсипал се над североизточните райони на САЩ, се усилва с всеки изминал час.

След Кънектикът, Род Айлънд и Масачузетс, извънредно положение обявиха губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Хемпшир.

В щата Кънектикът заради лошото време над 26 хиляди домакинства остават без електричество. На остров Лонг Айлънд, разположен недалеч от Атлантическия океан в щата Ню Йорк, стихията остави без ток почти 4 хиляди души. Съобщенията за прекъсвания на тока идват и от други щати, но там проблемите не са толкова драматични.

Лошото време стана причина за отмяната на над 4 хиляди полета, планирани през следващите няколко дни, от всички летища на щатите в Нова Англия /Кънектикът, Масачузетс, Ню Хемпшир, Върмонт, Род Айлънд, Мейн/, а също така в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Аерогарите на най-големите мегаполиси по североизточното крайбрежие – Ню Йорк и Бостън – са отменили над 2300 полета.

От началото на снеговалежа започнаха да постъпват и многобройни съобщения за пътно-транспортни инциденти. Най-голямият от тях е станал в щата Мейн, където са се ударили 19 коли. За жертви и пострадали не се съобщава.

В тази връзка губернаторът на щата Масачузетс Патрик Девал въведе пълна забрана за движение на автомобилния транспорт по пътищата на щата. В Кънектикът беше ограничено движението само по основните магистрали.

Специалисти от националната метеорологична служба вече обявиха, че снеговалежът не е оправдал предварителните им прогнози, според които снежната покривка може да достигне 60 см на някои места. Сега синоптиците прогнозират над 90 см.