От НАТО скрили убиеца на сестрите Белнейски

Животът

09-02-2013, 11:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бюрократи от Алианса отклонили официална молба на България да получим снимки от военните сателити

Бюрократите от НАТО са отклонили официална молба на България да получим снимки от военните сателити на алианса покрай разследването за зверското убийство на сестрите Белнейски, научи „Всеки ден" от източник във военното министерство.

Новината за отказа е потвърдил и политик с пряк поглед върху стартиралото преди 7 години разследване, пожелал да остане анонимен. Така реално излиза, че пактът е станал пречка килърът или килърите на момичетата да бъдат заловени веднага след зверското двойно убийство, разтърсило България през първите дни на 2006 г.

Сателити на НАТО правят снимки на територията на страните членки с такова качество и резолюция, че от тях спокойно може да се разпознае дори регистрационният номер на автомобил, твърди източникът от Министерството на отбраната.

Това означава, че фотосите от секретната техника в периода 27 януари 2006 г., когато сестрите отиват на дискотека, за да не се върнат повече, и от 31 януари, когато слабоумен овчар ги откри в местността Грамадите, може да покажат дали те са убити на мястото или просто са изхвърлени там и от кого.

Именно тези факти са черните дупки в разследването. Прокуратурата твърди, че осъденият за убийството Лазар Колев е ликвидирал сестрите другаде, а захвърлил труповете на затънтеното място между Пещера и Брацигово. Бил транспортирал труповете с личния си „Фолксваген Пасат".

Лесно е да се докаже дали това е така. Трябва само военните от НАТО да ни дадат снимките от петдневката, в която Росица и Христина са издирвани безуспешно. Което обаче така и не стана, пише vsekiden.

Молбата за помощ от НАТО е била изпратена още през февруари 2006 г. - в първите дни след кървавия 31 януари. Броени дни по-късно властите у нас са поискали снимки на района от военните сателити на НАТО, за които е ясно, че снимат всичко и навсякъде, но ударили на камък.

„Да, така е, искахме такива снимки, но неясно защо получихме отказ", казва информаторът.

Втори източник също потвърди за отказа. „Нямам много ясен спомен, но по-скоро да, имаше такова нещо, искахме снимки", посочи политикът. Той обаче също не можа да отговори на въпроса защо такъв „силен партньор на НАТО като България", за какъвто ни обяви президентът на САЩ Барак Обама, не получи такава елементарна помощ като сателитна снимка.