НОИ удари учителите за ранното пенсиониране

Животът

09-02-2013, 14:43

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Защо СБУ не въстана срещу подмолната смяна на закона, питат читатели на Plovdivutre.bg

Националният осигурителен институт нанесе поредния удар върху учителската професия. Тихомълком по терлици е променен параграф 5, ал. 1 на Предходните и заключителни разпоредби(ПЗР) на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Въпросната промяна обрича учителите на една допълнителна година работа, за да получат ранна пенсия. Това е една от превилегиите им по закон. За новия вид на параграфа не са уведомени синдикатите, защитаващи правата на преподавателите – Съюз на българските учители (СБУ), и „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Според новия текст от 1 януари влизат други правила за 3-годишното по-ранно пенсиониране. Тези, които вече бяха придобили право да излязат в пенсия през 2013 г. няма да могат да се оттеглят от професията.

Най-скандалното е, че в надзорния съвет на НОИ „изковал“ новия параграф 5 е имало представители и на КНСБ и на КТ „Подкрепа“, каза за Plovdivutre.bg дългогодишната шефка на СБУ Янка Такева. „Параграфът е приет без какъвто и да е диалог с нас. Имам претенции към колегите синдикалисти – те веднага трябваше да сигнализират“, допълни Такева. Информацията потвърди и председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

„Предприехме промяната, за да може всички да получават право на ранна пенсия от Учителския пенсионен фонд спрямо индивудуалната възраст за пенсиониране на човека. Не спрямо възрастта в чл. 68 ал. 1 КСО, която в периода 2012-2020 г. се променя всяка година. В противен случай се получава неравноспоставеност – едни вземат пенсия от фонда за 3 години, други за 4“, оправдава се в интервю за СБУ шефът на НОИ Бисер Петков.

Той обаче пропуска, че учителите не са виновни за постоянното вдигане на възрастта за пенсия. Това е причината към настоящия момент едни да са получили пенсията си от фонда за по-дълъг период, а други за по-кратък. Нека припомним, че на българските учители всеки месец са удържани част от заплатите в продължение на 14 години именно заради въпросния фонд. Парите за пенсиите им така или иначе не падат от небето.

Жалко е обаче, че тези, които веднага трябва да реагират и да защитят учителските права пеят една и съща песен с НОИ. „Въведената промяна гарантира действително равнопоставеност на ползвателите на Учителския фонд. В момента работим по усъвършенстване на параграф 5. Запознали сме с исканията си министър Тотю Младенов и Тодор Петков“, коментира Такева.На въпрос какво ще отговори на ощетените си колеги, които са имали планове да се пенсионират тази година, тя отговори, че те не били много на брой. „Миналата година едва четирима са се възползвали от по-раното пенсиониране“, допълни тя. Ролята на синдкатите е да защитават и прокарват интересите на всеки работник. И един да поиска да се раздели с професията, правото му трябва да бъде зачетено. „Хубаво щеше да бъде СБУ да заеме твърда позиция – без диалог да не се взимат решения, които променят съдби. Измененият параграф 5 е в ущърб и на младите. Колкото повече учители са „спънати“ още година да излязат в пенсия, толкова млади ще останат без работа“, коментират пловдивски учители пред Plovdivutre.bg.

„От НОИ утре могат да решат да премахнат ранното пенсиониране и да работим до 70 години – до последния си ден. И тогава ли СБУ ще е послушно куче?“, недоумяват те. Жалка родна картинка – законодателят подмолно подлива вода точно на тези, които цял живот са изграждали българския дух, коментират в съсловието.

Справка в закона:

Припомняме, че от 1 януари 2012 влезе в сила измененият чл. 68 ал. 1 от КСО, според който се увеличава възрастта за придобиване на право на пенсия. Съгласно параграф 5, ал. 1 от ПЗР на КСО крайният срок за придобиване право на ранно пенсиониране за учителите е 31. 12. 2020 г. До края на миналата година те можеха да се пенсионират 3 години по-рано от предвидената възраст. Например през 2013 г. възрастта за жените е 60 години и 8 месеца, за мъжете 63 години и 8 месеца. Това означава, че учител, който е придобил необходимия стаж, придобива право за пенсиониране на 57 г. и 8 месеца за жените и 60 г. и 8 месеца за мъжете.

Тази възраст за НОИ явно е твърде ниска.

След въвеждането на променения параграф 5 от 1 януари 2013 г. правото на пенсия ще се преценява спрямо възрастта, на която лицето би придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, т.е. тези учители, които биха могли да се пенсионират през тази година вече няма да могат.