Иззеха над 290 антични монети в столицата

Крими

10-02-2013, 11:50

Снимка:

МВР

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Няколко мъже са задържани

Антимафиоти от ГДБОП - ОБОП – София проведоха спецакция след получен сигнал за незаконни сделки и трафик на движими културни и археологически ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверена е нерегламентирана сбирка на антиквари и нумизмати в центъра на столицата. В хода на операцията е задържан мъж, с прякор Заека, криминално проявен и с висящо дело. У него спецполицаите открили 6 антични монети и 1 фибула. При последвалото претърсване в дома и автомобила на задържания антимафиотите иззели настолен компютър и две памет – карти.
В сбирката са участвали още седем мъже – 60-годишен ихтиманец и софиянци на 67, 62 и 53 години. Задържани са още и мъже на 47 години, както и 51-годишен мъж с прякор Джуката, криминално проявен с висящо дело за участие в организирана престъпна група с цел трафик на културно –исторически ценности.
На място са открити още около 294 антични монети - златни, сребърни и медно-бронзови и 29 различни предмета. Предстоят експертизи.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. чл. 278, ал. 6 от НК, под ръководството на Софийската градска прокуратура.
Действията по разследването продължават.