Софийският кв. "Бояна" се готви за бунт

Мисия София

10-02-2013, 15:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Запалиха 2 автомобила през изминалата нощ в "Бояна"

Взривиха колата на председателката на сдружение "За Бояна"

С гражданско неподчинение заплашиха живеещите в столичния квартал Бояна, борещи се над 20 години за да възстановят правата си за собственост на земи, попадащи в територията на резиденция "Бояна".

Това обяви Светла Ваташка, председател на сдружение "За Бояна".

Ваташка, чиято кола беше взривена преди няколко дни пред дома й в столичния квартал, нарече извършителите на престъплението терористи, които се опитват да й затворят устата. Това е защото ние имаме активна гражданска позиция, защото апетитите към нашето селище са известни, добави тя. Ваташка каза също, че от органите на реда са проявили малък интерес към взривяването на нейния автомобил, както и на този на племенника й. От там нещата се покриват, самата полиция казва, че са били запалени колите, разликата между запалване и взрив е огромна, смята Ваташка.

За парцелите на жителите на Бояна има съставени актове за държавна и публична държавна собственост, но тези актове сами по себе си не пораждат права, разясни Николай Веселинов, архитект и член на "Инициатива граждани за зелена София". "Документът, който поражда права за собственост е разпореждане на МС от 71-ва година, в една от неговите точки е записано, че трябва да се извършат отчуждителни мероприятия и собствениците да получат обезщетение. Това не е направено за всички земеделски имоти в територията на резиденция "Бояна" и поради тази причина държавата няма правни основания да владее този терен", обясни той.

В момента гражданите се опитват да възстановят собствеността върху тези терени с една много дълга процедура, според която трябва да се определи застроената площ на тези имоти, продължи Веселинов. Трябва да се извършат последователно няколко неща, а масово гражданите не са стигнали до тази фаза, в която да се изследва въпросът за собствеността върху тези територии, поради тази причина те не могат да изложат тези аргумени в хода на едно съдебно състезание, поясни той. Актове за държавна собственост има, но те са нищожни по отношение на земеделските земи, коментира архитектът.