Виж най-нестандартните домашни любимци

Животът

11-02-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Топ 6 на странните животинки вкъщи

Ако сте решили да ставате горд собственик на животинче, но още не знаете какво да е то, ви предлагам да помислите и за тези, по-малко известни сладури:

Чинчила

Напоследък се среща все по-често по зоомагазините. Това симпатично животинче те грабва от момента, в който го зърнеш. Козината му е много фина, като пух. Този представител на разред гризачи има нужда от висока клетка на етажи, защото обича да се катери. Може да я пускате от време на време и свободно в стаята, но внимавайте – никога не я изпускайте от поглед. Много обича да гризе изолацията на кабелите. Вместо тях по-добре я хранете с подходяща за чинчили смес от плодове, семена и задължително сено. В магазините продават готови смески, но ако искате да експериментирате, знайте, че слънчогледът, фъстъците и другите маслодайни не трябва да присъстват в големи количества в храната, за да се избегне затлъстяване на животинчето. При добри грижи чинчилата живее около 10-15 години.
Имайте предвид, че това е животно, което е активно през нощта, а през деня предпочита да спи.

Игуана

Това страховито създание всява респект с външния си вид, макар че е тревопасно. Ако искате да имате този минидинозавър вкъщи, трябва да му осигурите терариум с нужните размери. Обикновено се продават бебета игуани, но те растат до над 1,20 м. Менюто включва пресни плодове, маруля, моркови и др. В природата няма да подминат и някое насекомо. Независимо че може да се опитоми и че не проявява агресия към стопаните си, трябва да се има предвид, че това животно не е беззащитно – има остри като игли нокти, опашка като камшик, а след ухапване остават болезнени, кървящи и труднозарастващи рани.
Задължително осигурете топлина около 30 градуса и повишена влажност в терариума.

Гекони

Това са другите най-често развъждани гущерчета. Обикновено се отглежда леопардовият гекон, но има и още няколко вида. Повечето са нощни животни (с изключение на мадагаскарския). Леопардовият гекон не се катери по стъкло, за разлика от други, и е подходящ за любители. Проблем може да бъде осигуряването на храната – щурчета и други насекоми.

Декоративно порче – фретка

Как да не го гушнеш толкова малко, сладко, мекичко… Любителите на порчета стават все повече в България. Това е интелигентно животно, което се дресира, изпълнява команди и е идеалният партньор за игра. Отглежда се в клетка, със скришно място за сън, но това НЕ Е ГРИЗАЧ. То е хищник! Трябва да знаете, че ако имате в дома си птички, хамстери, морски свинчета и други гризачи, та дори и малки котенца и кученца, ги грози опасност, когато порът е наблизо.
Фретката подлежи на ваксиниране, обезпаразитяване и кастриране, ако искате да е здрава.

Чипмънк

Този вид катеричка можете да намерите в някои от по-големите зоомагазини или да си поръчате. Изключително забавно животинче, което е активно основно денем. Препоръчително е да се отглеждат в група, понеже са много социални. Хранят се със специални смески от семена и ядки, плодове и зеленчуци. Можете да ги  отглеждате в големи високи клетки или на открито във волиера, ако им осигурите нужните укрития. Не очаквайте голяма привързаност към вас като към техен собственик. Те могат да ви позволят да ги храните от ръка или да застанат на рамото ви, но определено не стават за гушкане.

Африкански таралеж

Става все по-популярен през последните години. Той е по-малък от източноевропейския белогръд таралеж, който се среща в България. Има меки бодли, което го прави желан домашен любимец. Лесно свиква с човешкото внимание. Не спи зимен сън. Диетата на таралежа е с минимално количество мазнини и повече протеини. Ако не успеете да намерите храна, специално предназначена за него, може да използвате суха храна за котки с високо съдържание на месо и минимално количество субпродукти. Предразположен е към затлъстяване, затова му осигурете максимално дълги разходки. Ако вашият ежко не може да се свие на топка, той определено има нужда от „фитнес“ и диета!

Което и зверче да изберете, то ще направи дома ви малко по-интересен и ще си имате вкъщи частица от някое екзотично място – само за вас./bg-damma.com