Арабски хакери удариха Министерство на външните работи

Най-доброто от печата

11-02-2013, 07:30

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Атаката била в деня, в който кабинетът обвини "Хизбула"

Официалната интернет страница на Министерството на външните работи е станала жертва на хакерска атака в деня, в който правителството обвини "Хизбула" за атентата в Бургас.


Част от информацията от сайта на дипломатическото ведомство била свалена и на нейно място са качени два арабски видеоклипа.


Ударът по Външно бил заради участието на министър Николай Младенов и ролята му в обвинението на ливанската шиитска организация “Хизбула” за бомбената атака в Бургас, както и за “проционистките му действия”.


Хакерската намеса била отстранена след няколко часа и още на другия ден съйтът на министерството бил върнат в стария си вид.
На единия от клиповете имало послание на арабски, а на другия - кадри от израелски удари по ивицата Газа. От МВнР коментираха, че щетите са минимални, а посегателството е отстранено максимално бързо, така че много от самите служители на министерството не разбрали за случилото се.


Вчера заместник външният министър Иван Найденов също нямаше информация за инцидента. “Тези дни бях в Брюксел в делегацията на премиера за преговорите по финансовата рамка и тази информация не е стигнала до мен, затова не мога да коментирам”, каза дипломатът. От МВнР уточниха, че гледат на атаката не като на хакерска атака, а като на опит за нерегламентиран достъп до сайта им.
Междувременно говорителят на министерството Весела Чернева коментира поредица от публикации в израелската преса вчера.
Медиите в Израел съобщиха, че Иран изтегля посланика си в България, след като правителството в София обвини “Хизбула”.


“24 часа” съобщи още в събота, че Техеран е решил да отзове посланика си в България Голамреза Багери.


Мандатът на сегашния посланик на Иран в България изтича в края на седмицата, заяви Чернева. Според нея Техеран няма да свали нивото на дипломатическото си представителство в България заради случая с “Хизбула”, а ще изпрати нов посланик.
Отношенията между България и Иран остават на същото добро равнище, допълни Весела Чернева.