Общината взима централата на БНБ

Мисия Пловдив

11-02-2013, 12:04

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Банката ще строи нова централа на „Скобелева майка”

БНБ ще дари на общината сградата на пловдивската си централа. Очаква се договорът да бъде сключен с решение на Общинския съвет тази седмца. Това обяви кметът Иван Тотев.

Той посочи, че в общината вече е получено писмо от Народната банка, с което се уточняват детайлите по сделката.

Красивата сграда в центъра е построена през 1909 година. В замяна финансовата институция ще получи терен за строеж на нов модерен офис, който ще отговаря за Южна България. Тъй като от БНБ са поискали място с подходящи транспортни връзки по посока към Хасково и Кърджали, общината е предвидила терен край пътен възел "Скобелева майка". Той е с площ от 6,7 декара, посочи още Тотев. Според градоначланикът централата на БНБ ще помогне за сигурността в района.

Успоредно с това продължава и работата по проекта за нова визия на Централния площад. Разкопките на Одеона скоро ще бъдат възобновени, като предстои те да се свържат с тези западно от Пощата. За целта ще бъде отчужден частен имот. Става дума за метални търговски павилиони. Теренът е с площ 500 квадратни метра. Оценката му е 610 хиляди лева. Това е приемлива цена и дори е малко по-ниско от очакваното, посочи Тотев.