Бургаските депутати от ГЕРБ изпълнили обещанията от 2009 г.

Те показаха кои закони и проекти вече са факт и кои са в процес на изготвяне

След няколко първи копки и 20 години обещания правителството на ГЕРБ изгради пътен възел "Юг", който отпуши трафика към Южното Черноморие и най-големия бургаски комплекс "Меден рудник".

Това бе първият акцент в отчета за свършеното през годината на бургаските народни представители от ГЕРБ. Този път обаче депутатите бяха решили да извадят предизборните си обещания от 2009 г. и така напрактика показаха кои закони и проекти вече са факт и кои са в процес на изготвяне.

Сред постигнатите цели от партията посочиха разтрогването на договора за петролопровода "Бургас – Александруполис".

Правителството на ГЕРБ инвестирало и 80 милиона лв. за основна реконструкция на ключови пътища в региона (в сумата не влиза изграждането на магистрала „Тракия”).

Част от тях не бяха ремонтирани в продължение на десетилетия. Пътят Царево – Ахтопол – Резово бе сред най-тежките участъци. Сред обновените артерии са Бургас – Малко Търново,  Царево – Резово, Сарафово – Поморие, който в момента се изгражда, Айтоския проход, Сунгурларе – Мъдрино, посочиха народните избраници.

Те изтъкнаха и  два ключови закона. Този за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата и Закона за туризма. Също след десетилетие отлагане последната отсечка на автомагистрала "Тракия" ще бъде готова в началото на лятото.

Внимание бе отделено на изграждането на пътен възел "Запад” (до завод „Кроношпан”), за който  вече има изготвен проект. Реалната работа предстои съвсем скоро, допълниха депутатите. По време на отчета си, те представиха визуализации на предстоящи обекти, които ще се реализират с помощта на държавата. Сред тях са:

- Спортна зала на мястото на бившите казарми к-с "Изгрев”. През мандата на ГЕРБ теренът беше безвъзмездно прехвърлен от държавата на община Бургас. Вече има проект за изграждане на зала "Арена”.

- Осигурено е държавно финансиране за Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Предстои започване на реалната работа, през октомври 2013 г. се очаква да акостира първия круизен кораб с 2000 пасажери на борда

- Предстои реализиране на шумоизолираща стена между Летище Бургас и кв. Сарафово. Това също е проблем отлаган с години.

- Ще бъде изградено рибарско пристанище с европейска визия в кв. Сарафово. Това става възможно, след като народните представители променихме Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата

„За нас най-важно беше депутатите в бургаската листа да са от региона. Години наред се нагледахме на хора в листите, които след изборите не стъпваха в Бургас и не се

интересуваха от развитието на областта. Смятам, че с работата ни през тези години ние доказахме, че сме били прави и че моделът ни е успешен”, коментира водачът на народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и отчете постоянно нарастващия брой туристи, които посещават Южното Черноморие.

Бойчев акцентира и на десетки ключови държавни обекти, които правителството на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно на общините. Така много от тези територии и съоръжения се обновяват чрез европейските програми. „Въпреки икономическата стагнация само за брегоукрепване през миналата година за общините Бургас, Поморие, Приморско и Царево са отпуснати около 3 000 000 лв.”, каза още Димитър Бойчев.

Д-р Галина Милева представи данни за изплатените средства за здравеопазване в Бургаски регион. Въпреки финансовата криза и в този ресор се наблюдава постоянно увеличение на финансирането. За 2009 г. са отпуснати 74 145 615 лв., за 2010 г. – 85 788 195 лв., за 2011 г. – 104 346 159 лв., а за 2012 г. – 114 426 788 лв.

„В Комисията по земеделие и гори са разгледани до този момент 92 законопроекта. Най-важните закони, по които сме работили и са пряко свързани с бургаска област са Законът за ГМО, Законът за животновъдството, който позволява на заетите в този сектор да получават субсидии и да развиват дейността си успешно.  Важно бе и учредяването на Българска агенция по безопасност на храните, проект по който дълги години нищо не бе направено от предишното правителство”, обяви Стоян Гюзелев.

„За мен приоритет и ангажимент  бе Законът за публично-частното партньорство. Бургас е град – първенец в  това отношение, ето защо всичко трябваше да бъде регламентирано и на национално ниво”, коментира своята работа като народен представител Диана Йорданова.