Несебърският кмет и гл. архитект с обвинения заради "Дюнигейт"

Животът

11-02-2013, 14:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според прокуратурата двамата са виновни за длъжностно престъпление

Обвинения в длъжностно престъпление заради скандала "Дюнигейт" са повдигнати на несебърския кмет Николай Димитров и главния архитект в общината Валентин Димов.

Постановленията за привличане като обвиняеми са връчени на двамата днес. Държавното обвинение им е наложило мярка неотклонение парична гаранция от 3000 лв., сочи информация от прокуратурата.

Според обвинението кметът е извършил престъпление по служба като не оказал контрол върху дейността на Общински експертен съвет по устройство на територията като при вземането на протоколно решение за заявлението на фирма "Сле груп" ЕООД за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж,  не са присъствали всички включени членове на съвета в съответствие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Главният архитект Валентин Димов пък извършил нарушение на служебните си задължения като насрочил и провел заседания на съвета в по-малък състав, сочи информацията от прокуратурата.

Обвиненията срещу двамата са по чл. 282 ал. 2 от НК, който предвижда от 1 до 8 г. лишаване от свобода.

Преписката по случая е образувана след като държавното обвинение се е самосезирало при гръмналия в медиите скандал. В хода на извършената проверка са събрани данни за извършено престъпление по служба и две седмици по-късно на 17 януари е образувано досъдебно производство. Разследването по делото е на екип от трима следователи от Бургас. В максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми. Постановленията са изготвени на 6 февруари и връчени днес, обясняват от прокуратурата

По време на разследването станало ясно, че има нарушения в служебните задължения от длъжностни лица на общината и в друга процедура. Тя е за строителството на сграда на първа линия, която попада в територията спортната база на НСА с инвеститор "Империал бул тръст".

"В предмета на разследване по настоящото досъдебно производство е включена и дейността на длъжностните лица от Община Несебър по повод тази процедура", казват от прокуратурата.

Оттам уточниха, че се очаква приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица, които са ги направили.

„Не съм запознат с мотивите и материалите и не мога да коментирам", каза Николай Димитров пред "Фокус".