Пловдивски депутат: Токът скача до 20%

Мисия Пловдив

11-02-2013, 16:22

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Плащаме за пренос на енергия по мрежата, в която ЕРП-ата са длъжни да инвестират, за да намалят загубата, но не го правят, каза Захари Георгиев

За съжаление през 2013 година не ни очаква нищо добро по отношение цената на тока. За това предупреди народният представител Захари Георгиев, който се позова на националния план на инвестициите през периода 2013-2020. В този документ правителството е заложило увеличение на електроенергията между 11% и 20 %, обясни депутатът от Коалиция за България. Министър Добрев излъга на 11 януари като каза, че няма предпоставки да се повишава цената, подчерта народният представител. Истината е, че тази година за ТЕЦ-овета влиза в сила регулацията за емисиите парникови газове. Получаването на нужните квоти срещу инвестиция в пречиствателни станции неминуемо ще повиши цената на произведената от тях електроенергия. Въглищните електроцентрали ще произвеждат най-скъпата електроенергия и българските граждани ще я плащат. За сравнение, най-евтиният ток е от когенерациите на газ, следвани от ядрените мощности, каза Георгиев.

Той разкритикува остро енергийния министър и премиера за твърдението им, че правителството не определя цените на електроенергията и топлоенергията, а ДКЕВР. По закон 7-членният състав на енергийния регулатор се избира от кабинета и е негова структура за регулиране на енергийния пазара, поясни пловдивският депутат. Именно ДКЕВР утвърждава цените на Енергоразпределителните дружества, които включват към цената на тока още седем добавки.

При дневна тарифа 8.57 ст ЕВН в Пловдив начислява допълнителни такси общо в размер на 7.55 ст, разшифрова собствения си фиш за ток Захари Георгиев.  Оказва се, че плащаме за преноса на енергия по мрежата, в която ЕРП-ата са длъжни да инвестират, за да намалят загубата, но очевидно не го правят. Има установен монопол и върху електропреносната мрежа, заради което България ще да търпи санкции от ЕС. Но тях пак ще ги плащаме ние, предупреди БСП-депутатът. Според него ДКЕВР отдавна трябваше  да реши проблема, заради което беше освободен и Семерджиев.

.