За фалшива бомба на 112 - олекваш до 20 хиляди (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

11-02-2013, 16:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Глобените родители на шегаджиите все повече, откриват подателя на обаждането до 3 часа

Тенденцията да се подават фалшиви сигнали за бомби на спешния телефон 112 накара ръководството на Националната система да започва презентациите си пред ученици по различен начин. Първото нещо, което научиха децата в професионална гимназия по атхитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Пеков“ в Пловдив е размерът на санкциите за подаден недействителен сигнал.

„Само 3 часа след обаждането знаем от къде е получено. Не се шегувайте. Солено ще излезе на родителите ви“, алармираха експерти от Районния център – Кърджали. С тези предупреждения стартира отбелязването на европейския ден на телефон 112 в нашия град.

По думите на експертите расте броят на глобените. За шега с центъра глобата е от 200 до 1000 лева. Когато фалшивата аларма предупреждава за горящ апартамент и линията е заета по-дълго време, санкцията е до 5000 хиляди лева. Нещата загрубяват, ако на адреса са изпратени няколко екипа – бърза помощ, пожарна и полиция. „Тогава родителите на шегаджиите ще се бръкнат от 10 до 20 хиляди лева. Знаете ли

колко лап топи са това?“, закани се Елена Паскалева, началник на Районен център – Кърджали, който обслужва Южен централен район.

Иначе лекцията на експертите премина със закачки, смях и демоснтрация на оказване на бърза помощ на доброволци към младежката отганизация на БЧК.

Ако се случи да наберете спешния номер, не затваряйте, а предупредете оператора, че сте набрали по погрешка, съветват още от Националната система 112.