"Не изхвърляй живота си на боклука" в Пловдив от днес

Животът

12-02-2013, 06:28

Снимка:

zeit.de

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Лига на Умерените ще бори злоупотребите с алкохола

От днес до 22 февруари неправителствената организация „Лига на Умерените“, с подкрепата на община Пловдив, започва информационна кампания като част от първата за организацията национална кампания – „Не изхвърляй живота си на боклука“.

Лигата е неправителствена организация с основна цел - умерена консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на Европейските стандарти по този въпрос с българската реалност.

Oрганизацията се стреми към налагане на стандартите за допустимо количество за прием на алкохол заложени от Световната здравна организация и Европейската Комисия.

Първата кампания, която „Лига на умерените” провежда, е под надслов "Не изхвърляй живота си на боклука". Тя стартира днес в 15 часа в шест български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен.

В град Пловдив разпространението на материалите ще се проведе в района на Площад Централен и Джумая Джамия.

Един от мотивите за създаването на  "Лига на умерените" е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото общество. Това доказват и резултатите от проведено проучване на тема "Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии". Проучването е проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна. Обхванатите респонденти работят в сфери като: държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.

На официалния сайт на организацията www.umreni.bg всеки може да намери достъпна информация свързана с алкохолната зависимост, да се консултира анонимно със специалисти и да си направи тест за това дали консумира алкохол в умерени граници.