Трима прокурори в схема на енергийната мафия

Най-доброто от печата

12-02-2013, 07:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Янев стовари на Цацаров 35 тома с далавери

Трима прокурори са действали в услуга на енергийната мафия, като незаконно са прекратили досъдебно производство за ощетяване на държавата с 90 млн. лв. Става дума за Георги Тафров от СГП, Христо Граматиков от ВКП и Стойчо Ненков. Това съобщи вчера шефът на парламентарната комисия „Антикорупция” Яне Янев, след като внесе до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал с искане делото да се възобнови. Той докара в Съдебната палата количка с 35 тома разсекретени документи, съдържащи далавери в енергетиката.

Посоченият от Янев Стойчо Ненков стана скандално известен и бе уволнен от Апелативна прокуратура миналата седмица заради опита да саботира делото САПАРД, като отказа да протестира оправдателните присъди на Марио Николов на втора инстанция.

„В прекратеното от тримата прокурори дело става въпрос за трайна корупционна схема за износ на електроенергия от 2004 до 2007 г", обясни Янев.

По думите му тогава НЕК е сключила договор с швейцарската фирма EFT, с който й е преотстъпила правото да търгува с електроенергия. „През посочения период швейцарската фирма е получавала огромни количества – 8,5 млрд. мегават часа на цени между 30% и 70% по-ниски в сравнение с това, което са плащали българските граждани”, допълни шефът на „Антикорупция”.

В резултат от схемата държавата е била ощетена общо с 90 млн. лв. Янев разказа още, че не са били проведени реални тръжни процедури, като са прилагани само документи с невярно съдържание. И въпреки че швейцарската фирма изобщо не е била сред класираните, НЕК подписва договор именно с нея. Янев настоя, че освен през посочения в делото период, порочната схема е продължавала до 2011 г. „Тоест тези милиарди киловат часа електроенергия са се продавали с разрешението на общо петима енергийни министри - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров, Петър Димитров и Трайчо Трайков”, изброи Янев.

Според него причините за незаконното прекратяване на делото от страна на тримата прокурори са или приложен политически натиск, или подкупили и двете едновременно. Шефът на „Антикорупция” не уточни кой може да стои зад натиска, но разказа, че при разпита на ексенергийния министър Румен Овчаров той се е държал „почти като невменяем”, като е твърдял, че не знае нищо. После обаче станало ясно, че е имал разговори с тогавашния шеф на НЕК Любомир Велков. „Въпросният шеф на НЕК е бил в постоянна комуникация с Румен Овчаров и дори се споменава, че швейцарската фирма е приготвила едни 200 000 евро за мотивация, поясни Янев. Освен това при разпита в прокуратурата Овчаров бил посрещнат като скъп гост. „Не знам така да се дава в прокуратурата кафенце, водичка с най-големи уважения към разпитвания”, коментира шефът на „Антикорупция”.

Първоначално делото се е водело от прокурор Пламен Панайотов, който според Янев си е вършел съвестно работата. Когато той е разпитвал Овчаров обаче, Христо Граматиков се е намесил „по въздействащ начин”. „По това време Граматиков е завеждал Първи отдел „Противодействие на корупцията” във ВКП. Но на мен това ми прилича на „оказване на съдействие”, коментира депутатът.Впоследствие пък самото дело е било иззето от Панайотов със заплахи и натиск.

„Така в крайна сметка е пъхнато във фризера на прокуратурата, за да може да мине давностният срок всичко да бъде потулено и енергийната мафия – пак в бяло”, възмути се Янев.

Делото било окончателно прекратено точно когато ексглавният прокурор Борис Велчев е бил вече в процедура на избор като конституционен съдия – септември 2012 г.„До края на седмицата ще прегледаме всички документи, ако трябва ще сформираме екип от прокурори, за да излезем със становище по делото. Не съм изненадан, че името на Стойчо Ненков изскача от сигнала”, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който присъствал на срещата между Янев и Цацаров.

Сигнал за бомба в Съдебната палата посрещна шефа на парламентарната комисия „Антикорупция” Яне Янев минути преди той да предаде на главния прокурор Сотир Цацаров папките с разсекретени документи за далавери в енергетиката.Обаждането на телефон 112 обаче не отказа Янев от намеренията му и той необезпокоявано влезе в кабинета на Цацаров. Сигналът не прекъсна и работата на магистратите, тъй като проверката за взривно устройство беше направена без евакуация. Охраната все пак затвори вратите на Съдебната палата и повече от час никой не можеше да влиза в сградата.